32.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Susret s Miljenkom Jergovićem

Miljenko Jergović, hrvatski književnik iz Sarajeva te jedan od najutjecajnijih i najčitanijih suvremenih književnika s naših prostora gostovao je u Klasičnoj gimnaziji u okviru projekta Razumijem što čitam
Razgovor s Miljenkom jergovićem vodili su Antun Habajec, Zara Bangoura i Antonija Lozo

Spomenuti projekt provode Booksa i Klasična gimnazija (projekt u Klasičnoj vodi profesorica Anđela Vukasović Korunda), a u sklopu projekta skupina klasičara bavila se Jergovićevom zbirkom priča Sarajevski Marlboro. Gostovanje Miljenka Jergovića održano je 9. travnja, a počelo je prikazivanjem jednominutnog filma spomenute učeničke skupine. Na filmu su radili učenici Antun Habajec, Antonija Lozo, Jakov Bradić, Zara Bangoura, Marko Domitrović, Marita Dumančić (4. d), Ela Ćurlić i Anja Karakaš (2. d) uz pomoć kamermana Marjana Živića te režisera Kyrila Rubinsteina, a u njemu su prikazani mnogi motivi iz Jergovićeve zbirke. Film je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH te se može pogledati na mrežnoj stranici Youtube (Kliknite ovdje) ili na Booksinu profilu (@kombinat_booksa) na društvenoj mreži Instagram.

Nakon projekcije filma uslijedio je razgovor s piscem koji su vodili učenici Antun Habajec, Antonija Lozo i Zara Bangoura. Razgovarali su o snimljenom filmu, o samoj zbirci priča, o Jergovićevu književnom radu… Jergoviću se film svidio, ali mu se isticala kutija cigareta za koju je rekao da danas zbog svih upozorenja i sličica izgleda kao smrtonosno oružje. Kasnije je govorio o ratu na našim prostorima, mentalitetu ljudi, Sarajevu nekad i danas, novijim književnicima i glazbenicima te je davao korisne savjete za pisanje. Spomenuo je i da radi na novom romanu. Sudionici su također imali priliku postavljati pitanja.
Na kraju susreta s piscem prikazan je kratak film Renea Rehaka (4. e) Prokleta avlija čija se ideja temelji na glavnoj ideji istoimenog Andrićeva romana, a uz to je Jergović rekao ponešto o Andriću kao piscu. U filmu su glumili Ana Fazinić (4. a), Josipa Cirkveni, Rene Rehak, Lukas Vukmir (4. e), Jakov Kalajžić i Marija Todorić (4.d), snimio ga je Marjan Živić, montirao Kyril Rubinstein te režirao Rene Rehak.

Mislav Graonić
Mislav Graonić
Mislav voli čitati, a posebno ga zanimaju hrvatska i poljska književnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI