Gnothi seauton – upoznaj samoga sebe

Učenici Klasične gimnazije prezentiraju mudre misli antike.

PREZENTACIJA ANTIČKIH MUDRIH MISLI

Unatoč stoljećima koja su prošla od pojave natpisa „Gnothi seauton“ u Delfima, misao o tome kako trebamo upoznati sami sebe ostala je jednako mudra i važna i u današnjem modernom svijetu.

Ta misao nije jedina mudrost toga razdoblja, a tribina o kojoj govori ovaj članak upravo to i dokazuje.

 

U organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa i Knjižnice grada Zagreba Augusta Cesarca nekolicina je učenika Klasične gimnazije vođena profesoricom Kornelijom Pavlić u četvrtak, 11. travnja prezentirala antičke mudre misli na istoimenoj tribini.

U misaonu tkaninu europske duhovnosti kao potka utkana je antička mudrost. Tijekom gotovo tri tisućljeća antička mudra misao pruža nam jasne obrasce etičkog kodeksa i uzuse ponašanja.

~ prof. Kornelija Pavlić

Tako su učenici trećih razreda, Ivana Krušec, Marta Margetić, Ivana Vuković, Jana Vukušić (3. c), Lucija Zorica (3. e) te Mislav Tomljenović (3. b) prisutnima predstavili nešto antičke mudrosti u njihovu izvornom obliku – na grčkom i latinskom jeziku. Uz pratnju razdoblju i temi primjerene glazbe publici su prenijeli riječi sedam grčkih mudraca, zatim Sokrata, Platona, Aristotela i tragičara Eshila, Sofokla i Euripida. Tu su se našle i poneke narodne izreke starih Rimljana, razmišljanja Horacija, Ovidija, Cicerona i drugih rimskih pjesnika i filozofa te neke od mudrih misli zapisanih u Bibliji i spisima crkvenih otaca.

Učenici Klasične gimnazije prezentiraju mudre misli antike.

Cjelokupni je događaj moderirao profesor Ivan Bekavac Basić, komentirajući iznesene misli i doprinoseći prezentaciji zanimljivim pričama o pojedincima koji su te mudrosti zamislili. Tehničku podršku događaju pružao je Marul Medvešek (3. e).

Profesorica Pavlić na kraju tribine izjavila je kako je namjerno odabrala misli koje mnogima nisu poznate kako bi predstavljanje antičke mudrosti učinila zanimljivijim. U tome je zasigurno uspjela – svi smo s događaja otišli naučivši poneku novu misao koje će nam koristiti u svakodnevici. Zato vam u nastavku donosimo neke od iznesenih misli. Nadamo se da ćete i sami u njima naći korist.

τὴν γλῶτταν μὴ προτρέχειν τοῦ νοῦ
Nemoj da ti jezik istrčava ispred misli

~ Hilon iz Sparte

 

πόσων ἐγὼ χρείαν οὐκ ἔχω.
Koliko mnogo stvari mi je nepotrebno.

~ Sokrat

 

Re opitulandum, non verbis.
Treba pomoći činom, a ne riječima.

 

~ nepoznati rimski autor

 

FOTO: Fran Košpić