Nužnost europske integracije: predavanje predsjednika Helenske Republike

Europska je integracija imperativ i nužnost, tako je započeo svoje izlaganje predsjednik Helenske Republike Njegova Ekscelencija Prokopios Pavlopoulos.

Predsjednik Helenske Republike u svome je dvodnevnom putovanju Hrvatskom rezervirao vrijeme i za posjet Sveučilištu u Zagrebu u srijedu 6. veljače 2019. te je povodom tog posjeta u auli rektorata održao kratko predavanje na temu „Nužnost europske integracije“.

Veleposlanik Helenske Republike u Hrvatskoj, gospodin Stavros Tsiepas, pozvao je Klasičnu gimnaziju na susret s predsjednikom Helenske Republike te je 15 učenika bilo izabrano da posjete predavanje zajedno s ravnateljem Borisom Anićem.

Nužne su promjene da bi Europa ponovno bila privlačna

Njegova Ekscelencija založila se za veću gospodarsku, monetarnu i sigurnosnu integraciju EU-a te za zajedničko vođenje europske vanjske politike, što bi osiguralo Europskoj uniji status globalne sile.

„Moramo izgraditi Europu koja neće imati centrifugalne, već centripetalne sile, koja će učiniti ljude koji se pridružuju Uniji ponosnima, a ne da imamo euroskeptike“, istaknuo je predsjednik Helenske Republike dodavši da Europa više nije privlačna te da nema socijalnu državu, odnosno da nedostaje princip solidarnosti, koji se nalazi u ugovorima EU-a.

Istaknuo je da EU, koja će imati globalnu ulogu, treba biti izgrađena na federalnom modelu te treba zagovarati predstavničku demokraciju i boriti se nju i za ljudska prava, kako bi Europa djelovala „ne samo za svoje ljude, već za svijet i čovječanstvo uopće“, što je, smatra Pavlopoulos, „povijesna odgovornost Europe“. Pozvao se i na sukob na Bliskom istoku, govoreći kako bi to izgledalo puno drugačije da se Europa ujedinila i zajedno reagirala. Pavlopuolos se založio za osnivanje Europskog monetarnog fonda, istaknuvši da Međunarodni monetarni fond (MMF) pri provođenju svojih mjera traži devaluaciju valute, što je nemoguće kod eurozone.

FOTO Stavros Tsiepas