Klasičari na Brešanovoj Predstavi Hamleta

Klasičari su 5. veljače imali priliku pogledati Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Vinka Brešana.

Groteskna tragikomedija, koja broji 54. godinu od svog nastanka, još uvijek osvaja hrvatska kazališta svojim karakterističnim primjerom “teatra u teatru” koji prokazuje sav apsurd društvenog poretka i vlasti u kojoj smo se donedavno nalazili. Priča prati polupismene seljake iz Mrduše Donje, imaginarnog zabitog sela Dalmatinske zagore u njihovu pokušaju izvođenja Shakespeareova Hamleta tijekom kojeg i sami doživljavaju sudbine junaka koje igraju. Iako u današnje doba politički komentar djela nema isti intenzitet kao 1965. godine, u ovom markantnom djelu hrvatske književnosti 20. stoljeća i danas nalazimo mnogo dodirnih točaka sa suvremenim svijetom, ponajviše u mentalitetu ljudi. Lako prepoznajemo obrise današnjeg društva u primitivizmu, demagogiji, pokvarenosti i naivnoj težnji za pravdom koja rijetko, ako ikad, biva zadovoljena.

Unatoč ovom prikazu stvarnosti od koje bismo svi mogli zaplakati od muke, Predstavu Hamleta mogli bismo, a možda i trebali, doživjeti kao konstruktivno upozorenje i opomenu svima koji se konformiraju s dekadentnom tiranijom sveprisutnih demagoga u politici i na vlasti.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja trenutno je na repertoaru Satiričkog kazališta Kerempuh, a sljedeće izvedbe zakazane su za 21. i 22. ožujak 2019. godine.