Posjet Akademiji dramskih umjetnosti

Bliži se kraj školske godine pa se maturantima nameće pitanje koji fakultet upisati. Opcija je mnogo, a ADU je jedna od njih. Posjetili smo stoga Akademiju da bismo se upoznali s njezinim radom i mogućnostima studiranja.

Frka na Akademiji

Srednjoškolci na Akademiji dramskih umjetnosti. Vjerujemo da su neki među njima budući Akademijini studenti.

Učenicima koje zanima film i kazalište Akademija dramskih umjetnosti ponudila je filmsku poslasticu te je u sklopu pograma Frka (Filmska revija Kazališne akademije) organizirala predavanje i gledanje filmova za srednjoškolce u petak, 5. travnja. I klasičari su se zaputili na predavanje i to ne samo maturanti, već su im se pridružili i učenici iz drugih razreda. Ugostili su nas studenti s Akademije, a program je vodio student montaže Igor Glodić. Pogledali smo dva filma: reportažu o klađenju i  kratkometražni igrani film.

Reportaža Klađenje jučer, danas sutra redatelja  Andrije Tomića donosi razgovore s iskusnim i vještim kladioničarima, ali i s psihologom. Prikazane su dvije strane klađenja te je gledatelju ostavljen izbor da sam odluči je li riječ o nečemu dobrom ili ne. Drugi film bio je kratkomentražni igrani film redatelja Igora Šeregija, sada poznatog hrvatskog redatelja koji je režirao i ZG80, koji je snimio na trećoj godini studija režije. Film Životinjsko carstvo donosi priču o dječaku Martinu koji za vrijeme rata u Hrvatskoj pokušava popuniti svoj album sličicima iz čokoladica Životinjsko carstvo. Film je bajkovit, duhovit te snimljen u duhu redatelja Wesa Andersona. Mnogi poznatiji hrvatski glumci poput Renea Bitorajca, Nataše Janjić i Ozrena Grabarića također su se našli u filmu.

Nakon projekcija razgovarali smo s redateljima o procesu nastanka filmova koje smo vidjeli te su nam oni otkrili da je iza filmova bilo mnoštvo improvizacije te da se filmovi samo čine pomno isplaniranima. Otkrili su nam i ponešto o samoj Akademiji te su nam iz svojih iskustava govorili kako studiranje na Akademiji izgleda i kako funkcionira. Redatelji su odgovarali na brojna pitanja posjetitelja, pa  se čini da je ovaj topao doček zasigurno barem malo zaintrigirao svakog prisutnog srednjoškolca.

FOTO: Tonka Pavić