Zagreb guitar festival 2019.

Jedan od najboljih hrvatskih, ali i europskih gitarističkih festivala, 5. Zagreb guitar festival, trajao je tjedan dana, a glavna tema ove godine bili su južnoamerički ritmovi.
Volonteri na Zagreb guitar festivalu 2019.

Festival je započeo 31. ožujka, a održavao se u muzeju Mimara i hotelu Westin. Koncerti su bili raspoređeni po žanrovima, pa su održani koncerti s temom Gipsy night, Brazilian night, Tango night, Flamenco night, Classical night te Eurostrings night. Raznolikošću koncerata htjelo se postići da se svaki slušatelj pronađe u jednom od navedenih stilova.

Najviše mi se svidio koncert s temom Brazilian night na kojem je nastupao Yamandu Costa, koji mi je svojim talentom otvorio potpuno novi svijet brazilske glazbe. Kao volonter na festivalu imala sam priliku biti na svim koncertima, uz to imala sam priliku slušati masterclassove svjetskih gitarista kao što su Sergio i Odair Assad, Aniello Desiderio, Antonio Rumenović i Thomas Offermann, a mogla sam čuti i odlične mlade gitariste. Posebno je zanimljiva No age kategorija natjecanja u kojoj se međusobno natječu studenti i profesori iz cijeloga svijeta. Pobjednik No age kategorije postao je članom Eurostrings projekta s pomoću kojeg ima priliku nastupati po gotovo svim europskim gitarističkim festivalima. Osim što se volonteri na festivalu mogu obrazovati, imaju priliku upoznati i mnoge glazbenike iz Hrvatske i Europe. Svake večeri nakon koncerta održan je after party na kojemu se okupljaju mnogi gitaristi te se u neformalnom okružju svira i pjeva.

Sve u svemu, bila je ovo još jedna uspješna godina za ekipu Zagreb guitar festivala. Pozivam sve učenike koje zanima gitara ili glazba općenito da nam se pridruže kao volonteri ili sudionici na 6. Zagreb guitar festivalu.

FOTO: Privatna arhiva Ane Ciglenečki