Posjet kazalištu Gavella

GOSPODA GLEMBAJEVI U GAVELLI

Prošlu subotnju večer učenici Klasične gimnazije pod vodstvom profesora Igora Medića proveli su na njima svojstven, klasičan način – gledajući uprizorenje Gospode Glembajevih Miroslava Krleže.

Nakon pića u okolnim kafićima, revno su nahrlili na ulaz kazališta Gavella u 20 sati i ostali zatečeni dupkom punom dvoranom. Kako su se na sceni pojavljivali dobri stari Naci Glembay (Darko Stazić), Leone (Amar Bukvić), barunica Castelli (Nataša Janjić Medančić), odvjetnik Puba (Ozren Grabarić) i ostali, brzo su shvatili da je riječ o tradicionalnoj predstavi koja vrlo vjerno prati Krležin tekst bez velikih, ili ikakvih, preinaka. Maturantima je dobro došao ovaj podsjetnik na zaplet radnje, ključan glembajevski sukob oca i sina te nesretnu Leoneovu naklonost Angelici (Dijana Vidušin), a mlađe generacije, ako im i nije sve sjelo na prvu, ponukane su da se vesele iščitavanju Krležinih bezvremenskih drama, romana, eseja i društvenih kritika.

Premda se u životu treba kloniti glembajevštine, uvijek je lijepo vratiti se u toplo okrilje Gavelle i prepustiti sočnim peripetijama Gospode Glembajevih.