22.8 C
Zagreb
Subota, 28 svibnja, 2022

Posjet MEF-u

Radionice na Zavodu za fiziologiju

Terenska nastava u okviru biologije započela je okupljanjem 30-ak učenika drugih i trećih razreda pred našom školom. Pod vodstvom profesorica Ane Sladoljev i Sonje Desnice 30. ožujka zaputili smo se prema Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Šetnja je sama za sebe bila osvježenje i svojevrsno druženje na putu do cilja. Čak smo zastali kako bismo se okrijepili i opskrbili hranom što je pridonijelo dojmu odlaska na pravi izlet. 

Okupljanje ispred škole – dobrog raspoloženja nije nedostajalo. 🙂

Nitko zapravo nije znao što nas očekuje. Prema riječima naših profesorica, ovo je trebao biti prvi takav posjet nekom fakultetu. Važno je istaknuti njihov trud i doprinos organizaciji događanja jer se bez njihova angažmana i entuzijazma ovakav vid terenske nastave zasigurno ne bi realizirao.

Upoznavanje sa Zavodom

Ubrzo nakon prolaska Stubama Josipa Schlossera pristupili smo Zavodu. Tamo nas je srdačno dočekao prof. dr. sc. Mirza Žižak, profesor na MEF-u, a ujedno i jedan od organizatora obilaska. Nakon odlaganja stvari u svlačionici bili smo odvedeni u prekrasnu učionicu uređenu u starinskom stilu te je predavanje započelo.

Uvodni dio obilaska bio je namjenjen upoznavanju Zavoda i njegova načina rada. Govorom prof. dr. sc. Mirze Žižaka te postavljanjem pitanja o svemu što nas je zanimalo uspješno smo stekli prve dojmove o studiranju na MEF-u. Nakon kratkog, ali impozantnog pozdrava i želje dobrodošlice prof. dr. sc. Aide Salihagić Kadić pridružili su nam se bivši studenti, Tomica i Maša, čija su iskustva uvelike pridonijela upotpunjavanju naših doživljaja.

Jednodnevni studenti

Nakon upoznavanja Zavoda riječima, bilo je vrijeme da ga doživimo i radom kao pravi studenti. Prof. dr. sc. Žižak održao je predavanje o krvnim grupama jednako onom kakvo održava vlastitim studentima. Predavanje se dijelilo na dva dijela: prvi je dio bio teorijski, a drugi praktičan. U drugome smo dijelu predavanja bili pozvani izvaditi si krv te na temelju uzorka odrediti vlastitu krvnu grupu.

Interaktivno predavanje prof. dr. sc. Žiška bilo je zahtijevno, ali poučno.

Prvi je dio predavanja bio je zahtijevan. Uz kompleksnu terminologiju i početnu prirodu predavanja bili smo uvjereni kako ništa nećemo razumjeti. Međutim, zbog interaktivnoga pristupa i radionice u kojoj smo sami glumili dijelove i nazive koje smo prethodno spomenuli, mnogo smo naučili. Teoriju smo zaokružili rješavanjem listića matematičke prirode crpeći motivaciju iz riječi prof. dr. sc. Žiška kako bi se slična pitanja mogla naći na prijemnom ispitu za Zavod.

Primjer dobre prakse

Kasnije smo se prebacili u laboratorij. Sveopći strah od igle brzo je nestao nakon detaljnijeg objašnjenja kako će vađenje krvi izgledati i što ćemo time postići. Uz mali eksperiment “Ponašanje eritrocita u otopinama različitih koncentracija” te određivanjem vlastite krvne grupe predavanje se bližilo kraju.

Određivanje vlastite grvne grupe primjer je praktične primjene stečenih znanja.

Uz prof. dr. sc. Žiška te asistenciju Tomice i Maše, cijelo predavanje proteklo je brzo i ugodno. Imali smo njihovu pažnju puna četiri sata tijekom kojih smo ih mogli pitati sve što nas je zanimalo.Obilazak je bio neprocjenjivo iskustvo jer smo barem na jedan dan bili u koži studenata i imali priliku iskusiti put k jednom životnom zanimanju iz prve ruke.

Više bi fakulteta trebalo težiti ovakvom pristupu koji uvelike olakšava stvaranje slike o vlastitoj budućnosti i ima moć usmjeriti je u svojemu smjeru. Željno iščekujem obilaske slične ovome i od srca ih priželjkujem nadolazećim generacijama.

FOTO: Ana Sladoljev, prof.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI