Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora

Učenici su izglasali Zakon o suzbijanju diskriminacije

Tema rasprave ovogodišnje, 9. simulirane sjednice Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola bila je izmjena Zakona o suzbijanju diskriminacije. Izabrani učenici iz 49 škola diljem Hrvatske koji pokazuju interes za bavljenje pravom ili politikom, njih 151, 28. ožujka dobilo je priliku u skupinama po četvero pripremiti govor o diskriminaciji u trajanju do pet minuta. Cilj je bio pristupiti raspravi o Prijedlogu zakona o suzbijanju diskriminacije te kreirati Konačni prijedlog zakona, kao i predložiti amandmane na Zakon. Učenici su o problemu diskriminacije raspravljali nekoliko sati te su s 92 glasa podržali tekst Konačnog prijedloga zakona o suzbijanju diskriminacije.

Online zasjedanje

Simulacija zasjedanja Sabora započela je u 10 sati putem Zooma, a prvi u redu za govor bili su predstavnici šest odbora. Nakon predstavljanja Odbora za informacije, informatizaciju i medije glavnu su ulogu preuzeli predstavnici klubova zastupnika koji su izložili svoje stavove o Prijedlogu zakona. Tijekom rasprave o predloženim amandmanima učenicima-zastupnicima bile su odobrene dvije replike po pojedinačnoj raspravi. Klasičarka Lana Draskovich održala je zastupnički govor predstavivši prijedlog skupine klasičarki (Ana Ciglenečki, Tonka Pavić, Lana Draskovich, Vita Belamarić Divjak) o izmjeni Zakona, pritom ističući važnost suzbijanja diskriminacije na svim razinama. Zadnji dio simulacije obuhvaćao je glasanje za unaprijed odabrane amandmane određenih škola. U glasanju je sudjelovalo troje učenika iz svakoga kluba zastupnika. Svoje su glasove, uz Lanu, dale Ana Ciglenečki i Tonka Pavić. Time je simulirana sjednica bila zaključena, a sudionici su sa sobom ponijeli nova iskustva te znanja o ustroju i radu najvišeg predstavničkog i zakonodavnoga tijela Republike Hrvatske.

Drago nam je što smo sudjelovale

Dojmovi nakon završetka prijenosa bili su pozitivni: 

“Bilo mi je dosta zanimljivo čuti razne vrste diskriminacija s kojima se susreće hrvatsko društvo i promjene koje bi naše generacije napravile za bolji život.” – Lana Draskovich (4.b) 

“Biti dio simulirane sjednice bilo je vrlo uzbudljivo iskustvo, doživjela sam vjerodostojan prikaz rada sabora te je bilo odlično čuti učenike drugih skola kako predlažu razna rješenja vezana uz problem diskriminacije” – Ana Ciglenečki (4.d) 

“Bilo je zanimljivo raditi na govoru o problemu diskriminacije koja je i danas, nažalost, prisutna u Hrvatskoj. Drago mi je što sam dobila priliku sudjelovati u simuliranoj sjednici i iskusiti pravi rad sabora, makar putem Zoom-sastanka.” – Tonka Pavić (4.e)