22.8 C
Zagreb
Petak, 27 svibnja, 2022

Posljednja ovogodišnja večer poezije

Posljednja ovogodišnja večer poezije Otvori dušu svjetlu dana održana je 2. svibnja. Klasičnu će uskoro napustiti dosadašnji voditelji Patrik Branšajd i Damian Humski pa se nameće pitanje tko će naslijediti njihovo mjesto.

Na pozornicu svečane dvorane u Klasičnoj gimnaziji posljednjeg su puta ove školske godine stupili pjesnici. Nekima je ovo bio prvi puta da nastupaju, dok je drugima ovo bio oproštaj od škole. Učenici iz svih razreda okušali su se u čitanju vlastite poezije, tuđe poezije, a neki čak u glumi i glazbi.

Organizatori Patrik Branšajd i Damian Humski na probi uoči večeri poezije

Poezije je bilo mnogo, glumačka izvedba bila je samo jedna – Klara Rihtar izvela je monolog iz Krležina Vučjaka s kojim je nastupila i na državnoj razini smotre LiDraNo, a nedavno osnovana glazbena grupa TWObyTWO odsvirala je nekoliko pjesama. Glazbenu čine dvojica naših profesora: Gordan Tomić i Matija Nikić, dvojica učenika trećih razreda (Fran Košpić i Borna Srbljanin), a u izvedbi nekih pjesama pridružili su im se i članovi školskog benda KGB Margareta Ivoš i Filip Mandušić. Publici se svidjela glazba pa je pljeskala u ritmu, a nekada bi čak i zapjevala. Naravno, i ostale su izvedbe bile popraćene pljeskom i zadovoljstvom. Nakon što su nastupi završili, voditelji su zahvalili svima i održali svoj govor.

Nastavlja li se tradicija?

Otvori dušu svjetlu dana omogućava mnogim učenicima da se izraze, pokažu svoje talente i otkriju svoje nedostatke. Ova je tradicija draga, ne smo onima koji su na pozornici, već i onima u publici, a važna je i za školu. Klasična je gimnazija poznata po tome

što potiče kretivnost i razvija izražavanje svojih učenika u različitim medijima, a organiziranje večeri kao što je ova jedan je od vrijednih načina približavanja književnosti učenicima. Važnost večeri poezije izrazili su dosadašnji voditeli te najavili da sljedeće školske godine više neće moći obavljati svoju dužnost jer su maturanti te ih nagodinu očekuju fakultetski izazovi. Nove voditelje najavili su na samome kraju, ali da biste otkrili tko će preuzeti vođenje pjesničkih večeri, morat ćete doći na prvo izdanje pjesničke večeri sljedeće školske godine i otkriti sami tko su nove snage!

Do sljedeće godine!

 

FOTO: Lukas Vukmir

Matea Fitz
Matea Fitz
Matea je buduća novinarka i spisateljica. U slobodno vrijeme piše pjesme i svira bas gitaru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI