“Povezani porukom”- Povijesna grupa u Muzeju grada Zagreba

Povijesna grupa pod vodstvom profesorice Marine Kapetanović posjetila je 18. prosinca 2023. godine izložbu “Povezani porukom” u Muzeju grada Zagreba, postavljenu povodom 800 godina prvog prikaza jaslica sv. Franje Asiškog.

Povijesna grupa u Muzeju grada Zagreba
Plakat izložbe

Na izložbi zanimljiva naslova Povezani porukom u sklopu adventskih događanja u našem gradu Muzej grada Zagreba priredio je zanimljiv postav jaslica. Uz jaslice koje su za ovu prigodu stigle iz Poljske, Češke i Slovenije, mogli smo pogledati i jaslice koje je načinio hrvatski majstor jasličar Perica Novosel koji ove godine po treći put izlaže na reprezentativnoj svjetskoj godišnjoj izložbi jaslica u Vatikanu.

Najveći naglasak našeg posjeta, a i same izložbe, bio je na krakovskim jaslicama, takozvanim Szopkama, predivnim rukotvorinama koje na neobičan način prikazuju već svima poznatu priču o Isusovu rođenju. Građene su kao male katedrale s barem jednim zvonikom te na sebi imaju nacionalna obilježja poput poljskih zastava i krakovskih grbova. Njihovi su nas nevjerojatni detalji sve oduševili, od pozlaćenih ukrasa na svakom od zidova do sitnih vitraja. Činilo nam se kao da je netko jednostavno smanjio pravu katedralu.

Uz jaslice iz raznih država prikazane su i jaslice iz 1915. godine koje se nalaze u fundusu MGZ-a. Postav izložbe obuhvatio je samo jednu sobu muzeja, ali je uistinu neponovljivo i predivno iskustvo vrijedno viđenja.

Uz izložbu jaslica posjetili smo i kratku izložbu Lanterna plinska, takʼ imam te radʼ – o plinskoj rasvjeti u Zagrebu koja je 31. listopada 1863. u 19:00 sati osvijetlila naš grad s 364 plinske svjetiljke. Izložba nam je pokazala predivne slike starog Gornjeg grada kao i neke uvjete života u Zagrebu prije više od 150 godina.

Posjet Muzeju grada Zagreba u ovom adventskom vremenu bio je edukativan, ali i zabavan provod iz kojeg smo mnogo naučili koliko o drugim kulturama toliko i o svojoj.

FOTO: Facebook Klasične gimnazije, Muzej grada Zagreba (plakat izložbe)