Intervju s Berislavom Sokačem, ocem uspješnog klasičara i glazbenika Odina Sokača

S Odinom nikad nije dosadno

Od ove školske godine hodnicima škole kroči mladić koji se u zadnjih nekoliko godina uspješno bavi glazbom i atletikom te je u prosincu 2022. godine nastupao u Zagrebu i Mariboru s United Blues and Rock Explosion bendom. Osim što je uspješan mladi glazbenik, Odin uglavnom uspješno svladava i školske obaveze u jednom od najtežih obrazovnih programa u Hrvatskoj te smo odlučili zimske praznike iskoristiti da razgovaramo s Odinovim ocem o tome kako je Odin krenuo u svijet glazbe i ima li podršku obitelji na svom putu.

Glazbeni početci

Kada je Odin počeo svirati gitaru?

Odin je počeo svirati gitaru u šestom razredu osnovne škole kada je imao 12 godina.

Zašto se odlučio baš za blues, vrlo neuobičajen glazbeni žanr za današnjicu, a kamoli za mladića?

Ja sam oduvijek volio slušati blues i rock’n’roll. Imao sam faza kada sam intenzivnije slušao i jazz. Kako se ta vrsta glazbe slušala u mom autu i u stanu, vjerojatno su Odinu ti ritmovi ušli u uho dok je još bio u majčinu trbuhu. Danas se znamo našaliti da se Odin rodio kao pravi blueser čim je došao na ovaj svijet.

Je li Vaša ambicija da Odin svira blues ili je to njegova strast?

Kako sam prethodno odgovorio, današnja Odinova strast potvrđuje tezu da se Odin rodio kao blueser. Mi kao obitelj nismo glazbeno nadareni, pa nikada nismo ni gajili neke interese da bi se itko od nas bavio glazbom. Ovo što nam se dogodilo s Odinom nešto je skroz neočekivano.

Škola, atletika i glazba

Budući da je Odin svestran dječak koji se bavi i atletikom, a ne samo glazbom, ima li on uopće vremena za školu?

Naravno da je škola na prvom mjestu. Odinov raspored slaže se prema školskim obavezama. Kada se školske obaveze zadovolje, onda se ostavlja vremena za glazbu i sport.

Ima li Odin na kraju dana dovoljno vremena za sebe uz sve te obaveze?

Uf, to je teško pitanje. Srednja škola dosta je zahtjevna, a i koncerti koji su bili zahtijevaju predani rad jer Odin ne svira sam, nego se mora uklopiti uz bend. Dobra stvar je što je glazba Odinova strast, te je on doživljava kao slobodno vrijeme. Trčanje dobro dođe da mu se glava ispuše od dnevnih zadataka, a tu i tamo ostane Odinu vremena za pogledati kakav dobar film.

Odin je kao vrlo mlad dječak već dosta toga ostvario. Kako je to počelo?

Bio je lockdown i kako smo bili zatvoreni u stanu, trebalo je osmisliti život u novim okolnostima. Tako je Odin provodio dosta vremena svirajući gitaru. U jednom trenutku uzeo je olovku i papir u ruke i počeo pisati pjesme. Kada je napisao i skladao svojih prvih 26 pjesama, došao je do ideje da se pjesme snime u formi albuma. Nakon što smo snimili Odina na računalo kako svira i pjeva, jedan USB-stick je završio kod Kreše Oremuša koji je svjetski poznati usnoharmonikaš. Krešo, nakon što je čuo Odinove blues skladbe, proslijedio ih je Borisu Hrepiću Hrepi koji je tada bio direktor udruge Hrvatske blues snage. Nakon toga Odinu su se počela otvarati vrata blues festivala što ga je dovelo do tu gdje se trenutno nalazi.

Ambiciozni planovi

Koji je prvi festival na kojem je Odin nastupio?

2021. godine na poziv Borisa Hrepića Hrepe koji je direktor Thrill Blues Festivala, uputili smo se u Trilj. Odin je tada službeno otvorio 4th Thrill Blues Festival. Tada je imao 12 godina.

Dvanaestogodišnji Odin na Thrill Blues Festivalu

Kakvi su Odinovi planovi u budućnosti?

Odin definitvno želi s izdavačkom kućom Dancing Bear u ovoj godini izdati svoj album Imagine’n’ Do It. Također, počeo je raditi na novom albumu pod nazivom ‘The Bluesboy’. U ljeto planira izbaciti svoj prvi hrvatski singl pod nazivom ‘Pijana mama’.

Što mislite kako će daljnji Odinov glazbeni put izgledati?

Za mene je jako važno da Odin nastavi vrijedno raditi na ostvarenju svojih ambicija i tu ima moju potpunu podršku. Svakako je važno da su mu na prvom mjestu školske obaveze koje mora na dnevnoj bazi odrađivati. Ne radimo nikakve planove koji su zapisani u kamenu, već živimo energiju dobre glazbe i vidjet ćemo kamo će nas to odvesti.

Kako izgleda Vaše vrijeme koje provodite s Odinom?

S Odinom uživam u svakoj minuti otkad se rodio, bilo da se vozimo biciklima, trčimo, planinarimo ili slušam njegove skladbe dok svira u svojoj sobi. Naravno da ima i trenutaka kada ga moram gurati oko školskih obaveza da se to ne zaboravi. Uglavnom, s Odinom nikad nije dosadno.

FOTO: privatna arhiva Odina Sokača