Seminar na Biološkom odsjeku PMF-a

Biljne ljekarne

Osam učenika Klasične gimnazije uz profesoricu Anu Sladoljev 12. prosinca zamijenilo je svoje školske klupe onima u predavaonici na Biološkom odsjeku PMF–a.

Na Biološkom odsjeku PMF-a unutar smjerova Znanosti o okolišu, Molekularna biologije, Biologija te Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij biologije i kemije mogu se naći zanimljivi kolegiji poput ovoga koji nas je ugostio: Fiziološki učinci biljnih spojeva i ekstrakata.

Klasičari s profesoricom Sladoljev tijekom posjeta PMF-u

Sedam studenata predstavilo je svoje radove u kojima smo imali priliku proširiti svoja znanja o dobrobitima i učincima odabranih biljaka na fiziološke procese u čovjeku. Zanimljivi nazivi prezentacija odmah su na početku dali naslutiti da će vrijeme provedeno na seminaru biti dobro uloženo.

Osam zanimljivih izlaganja

Susret je započeo izlaganjem zanimljiva naslova: Od naranče sapun protiv bakterija milijun. Tijekom izlaganja saznali smo da je svaki komadić narančine pulpe jedna velika stanica puna soka i da se tijekom izrade sapuna od naranče ulijevanjem NaOH u vodu razvija temperatura do 90 °C. Oprez s proizvodnjom sapuna!

Uslijedilo je izlaganje o benefitima zobi na kožu Bez obzira na dob, na tvoju kožu pazi zob te o ljekovitim učincima konoplje. Tijekom izlaganja Kanabi-idol bomboni imali smo priliku kušati bombone od konoplje. Zvuči intrigantno, no student Marko naglasio je da je ovako pripremljena konoplja (Canabis sativa) uzgojena gotovo bez psihoaktivne tvari THC, a sadrži visoki postotak kanabidola (CBD-a) koji se sve više koristi u pripremi lijekova protiv epileptičnih napadaja kod djece. Od vlakana koja u sastavni dio provodnih elemenata ove biljke proizvodi se užad = konopi (konoplja).

Izlaganje o učincima mrkve srušilo je određene mitove o toj biljci, ali nas je i upoznalo s njenim antioksidativnim učincima.

U izlaganju Aloe vera – hidratantna i za njegu kože interesantna detaljnije smo se upoznali s blaotvornim učincima aloe. Damama je ova biljka vjerojatno bolje poznata zbog široke primjene u kozmetici, no tijekom predavanja upoznali smo se s farmakološkim ulogama koje su širokoj publici manje poznate. U izlaganju Kapi morske rose i koje olakšanje one donos upoznali smo se s biljkom poznatom pod nazivom ružmarin, a koja ima romantičan naziv morska rosa. Starijim sudionicima seminara prva asocijacija povezana s ružmarinom je vjenčanje i fini zalogaj s dobrim mirisom. Ovoga puta morska rosa bila nam je predstavljena sa širokim spektrom antioksidativnog, antimikrobnog, antifugalnog, protuupalnog i analgetskog djelovanja. Predstavljena je i biljka mlječika kojoj se pripisuju brojna ljekovita svojstva u izlaganju naslovljenom Zmajeva krv nije (samo) voda. U izlaganju Biljni šalabahter saznali smo da sjemenke od biljke guarane sadrže dva do pet puta više kafeina od kave, omiljenog napitka velikog broja klasičara i da bi pripravci od ove biljke mogli biti zdrava zamjena za omiljeni napitak u obližnjem kafiću. Uputu da svakako treba paziti na doziranje pripravka svakako ne bi smjeli zanemariti.
Posljednje je izlaganje bilo posvećeno mrkvi, a nosilo je simpatičan naslov Kaj te muči njofra. Mit o vidu i mrkvi odmah je na početku izlaganja pao u vodu. No zato smo se prepustili sjećanjima na vruće ljetne dane i poslušali predavanje o antioksidativnom  učinku preparata od mrkve i njegovoj primjeni u kremama za sunčanje.

Proširivanje znanja

Upoznali smo brojne činjenice o dobrobiti izabranih biljaka kako na fiziologiju organizama tako i u estetskoj i medicinskoj primjeni. Nakon odslušanih prezentacija sudionici su postavljali pitanja, a na kraju je vrijeme bilo posvećeno pokazivanjima proizvoda, druženju s organizatorima i izmjeni dojmova.

Uz svaki rad bio je predstavljen recept za koje smo svi zaključili da ga vrijedno bolje proučiti, izraditi i primijeniti u svakodnevnom životu ili u nastavi.

Zaključak ekipe klasičara je na kraju bio jednoglasan: zanimljivo, korisno i vrijedno vremena koje smo proveli zajedno. Vjerujemo da ćemo ovakvu suradnju s Biološkim odsjekom PMF-a na obostrano zadovoljstvo nastaviti.

FOTO: Ana Sladoljev