Ulica zvana dom 

Međunarodna veza uličnih novina 

„Ulične svjetiljke“ prvi je hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama, a pokrenuo ga je franjevački svjetovni red u Trsatu 2008. godine. 

Rast broja beskućnika u RH  

Zakon o socijalnoj skrbi tek 2011. godine spominje i definira beskućnike kao osobe koje nemaju gdje stanovati, borave na javnom ili drugom mjestu koje nije namijenjeno za stanovanje i nemaju sredstava kojima bi mogli nadmiriti potrebu stanovanja. O beskućnicima skrbe prihvatilišta i pučke kuhinje, no u Hrvatskoj nema dovoljno prihvatilišta za sve, a pučke kuhinje dijele jedan obrok dnevno, koji nije dovoljan za kvalitetan život beskućnika.   

Prema statističkim podatcima Hrvatske mreže za beskućnike broj beskućnika u Republici Hrvatskoj iznosi oko 2000, no broj smještajnih mjesta u prihvatilištima je samo 450, što bi značilo da je čak 1550 beskućnika uskraćeno prenoćište. Pretpostavlja se da u stvarnosti u Hrvatskoj postoji čak 10 000 beskućnika, a samo u Zagrebu njih je 1000. 

Hrvatska mreža za beskućnike (HMB) i ove godine šalje poruku javnosti: „Poslat ćemo apel donositeljima odluka da je vrijeme da se u Republici Hrvatskoj počne sustavnije skrbiti o beskućnicima i donese strategiju za borbu protiv beskućništva te nacionalne i lokalne strategije socijalnog stanovanja za razvijanje primjerenog sustava stambenih subvencija i pomoći kućanstvima u neprimjerenim uvjetima stanovanja.“ 

Alternativna strategija  

Borba protiv beskućništva u Republici Hrvatskoj započela je još 2008. godine u Trsatu, gdje je franjevački red osnovao projekt „Uličnih svjetiljki“. 

Ovaj časopis pišu i prodaju beskućnici na ulicama Pule, Rijeke, Zadra i Varaždina. Poput svih ovih gradova časopis se prodaje i u našemu gradu Zagrebu, a može se pronaći šetnjom centrom grada – na putu do naše škole. Cijena ovog časopisa je 8 kuna (cijena ne raste zbog inflacije). U izdanjima ovoga časopisa može se čitati o različitim temama poput ekologije, prirodnih katastrofa, prava beskućnika, smještaja za beskućnike, sajmova, najvišeg vrha Balkana, ljubavi, vjere… Prodajom ovoga časopisa beskućnici i drugi socijalno ugroženi ljudi mogu se osjećati društveno korisnima jer novac zarađuju svojim radom, a ne prošnjom.  

Bez profita  

Beskućnici ne dobivaju „svu“ zaradu prodajom jednoga časopisa, nego se tih osam kuna dijeli na pola – jedna polovica odlazi prodavaču, dok druga ide za tiskanje. Ova je udruga neprofitna, tako da prilikom kupnje časopisa odmah znate kome dajete novac – onim ljudima od kojih ste kupili časopis (potrebitima). Sve se svodi na dobrobit i osiguravanje financijske potpore onima kojima podrška stvarno treba, bez komplikacija i krađa.  

U Republici Hrvatskoj postoje različite udruge za pomoć beskućnicima, a jedna od njih je, uz „Ulične svjetiljke“, i „Humanitarna udruga Fajter“ koju su osnovali Antonella Šantek i Mile Mrvalj. Mili je glavni pokretač bilo vlastito iskustvo beskućnićkog života. Kada je napokon stao na noge, jedini logični smjer bio je osnovati udugu koja će se baviti pitanjima beskućnika i pružanjem pomoći npr. u rješavanju higijenskih i zdravstvenih pitanja. Više o Fajterima može se čuti u intervjuu koji je snimila filmska skupina Osnovne škole Eugena Kumičića.  

Vrijeme darivanja 

Budući da polako kročimo u mjesec prosinac, dane došašća i poklona, pokušajmo tu radost iščekivanja prenijeti na sve. Nastojimo odbaciti nepotrebni materijalizam i posvetimo pažnju onima u potrebi, koji stoje i čuvaju ulice tijekom adventskih noći u kojima ih griju samo lampice na ulicama. Pokušajmo se uključiti u volonterske skupine koje na bilo koji način pomažu onima u potrebi. Nemojmo samo pričati, djelujmo! 

FOTO:canva.com