Advent u Budimpešti

Nove avanture grupe Putujem i učim

Učenici Klasične gimnazije, njih otprilike 160, uputili su se u ranu zoru 17. prosinca u jedan od najljepših gradova Europe, Budimpeštu. Budimpešta je postala jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima (desna obala Dunava) i Pešte (lijeva obala Dunava).

Budimpeštanske znamenitosti u zimskom ruhu

Čim smo došli u grad, krenuli smo u razgledavanje uz pratnju vodiča i profesorica Potkonjak i Stepinac te profesora Čorkala. Na početku smo posjetili Trg heroja koji se nalazi u peštanskom dijelu u četvrti Terezvaroš.Trg je najveći i najpopularniji otvoreni prostor u gradu te je također pokraj njega Gradski park. Vožnjom preko Lančanog mosta vidjeli smo Budimski dvorac. Dvorac se nalazi na južnom vrhu Dvorskog brda i okružen je dijelom grada u kojemu su stambene i javne građevine iz srednjeg vijeka. Sve nas je očarala njegova veličina koja iznosi 4.73 kvadratna kilometra.  U dvorcu se danas nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte te zatvorena dvorišta i terase.

Svjetska kulturna baština i specifična gastronomija

U nastavku razgleda, vozeći se po Andraševoj aveniji, koja je najveća avenija u Budimpešti i sa svojim je raskošnim zgradama poput Opere i secesijske Dvorane mode postala dijelom UNESCO-ve svjetske baštine, došli smo do Ribarske tvrđave. Tvrđava je bila prepuna štandova gdje smo mogli probati neka poznata mađarska jela kao npr. langose (vrsta lepinje pržene u dubokom ulju) i kürtőskalács znan kao „dimnjak kolač“. Mađarska gastronomija slična je hrvatskoj slavonskoj kuhinji i obiluje brojnim ljutim jušnim jelima u kojima glavno mjesto zauzima meso, paprika i svinjska mast. Na Ribarskoj tvrđavi nalazi se i vidikovac pokraj kojeg je Matijaševa crkva. Nazvana je prema Matijašu Korvinu, hrvatsko–ugarskom kralju poznatom u narodu po svojoj pravednoj vladavini. Nakon razgledavanja iskoristili smo slobodno vrijeme za obilazak mađarskog adventa. Gradske ulice su blagdanski raskošno ukrašene i bio je pravi užitak njima šetati i istraživati grad.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu

Budući da je u vrijeme našega putovanja hrvatska nogometna reprezentacija igrala utakmicu za 3. mjesto na svjetkom nogometnom prvenstvu, kao pravi navijači opskrbili smo se rekvizitima i budno pratili utakmicu. Iako je dan bio izrazito hladan i vjetrovit, to nas nije spriječilo da dostojno proslavimo pobjedu vatrenih protiv Maroka.

FOTO: Ariana Stepinac