Serija koja mijenja pogled na svijet

Serija You je od svojega izlaska 2018. godine doživjela skoro nenadmašiv uspjeh, pa je tako postala jedna od najpopularnijih i najgledanijih serija streaming platforme Netflix. U listopadu 2021. godine premijerno je prikazana treća sezona serije, a gledatelji strpljivo čekaju već najavljeni četvrti nastavak koji će, čini se, čekati još godinu dana.

Recenzija popularne serije

Prva sezona serije izašla je 2018. godine, a snimljena je prema istoimenom romanu Caroline Kepnes koji je izašao samo četiri godine ranije. Druga sezona temelji se na naknadnom romanu Skrivena tijela iste autorice, a za zaplet treće sezone zaslužni su izvršni producenti i kreatori Greg Berlanti i Sera Gamble. Priča prati narcisoidnog psihopata Joea Goldberga (Penn Badgley) u njegovim ljubavnim interesima koji su pokrenuti bolesnom opsjednutošću zamaskiranom u ljubav. Iako serija nije još nagrađena, ne treba imati fizičku nagradu kako bi činjenično bila jedna od najgledanijih serija na Netflixu i stajala rame uz rame s južnokorejskom serijom Igra lignje (izvorno Squid Game).

Svaka sezona ima deset epizoda, a svaka epizoda traje nešto kraće od sat vremena, što je okvirno 23 sata ekstremne napetosti i odlične glume. Mladi glumac Penn Badgley fantastično je odigrao glavnu ulogu zastrašujućega uhode Joea, a svojim mirnim i dubokim glasom stvara nelagodu koja je prijeko potrebna za cjelokupni ugođaj i stvaranje jezive atmosfere. Serija je načinjena tako da gledatelji imaju čist uvid u sve njegove misli, što čini cijelu priču još strašnijom. U prvoj sezoni glavnu ulogu uz njega imala je Elizabeth Lail koja je savršeno odigrala ulogu jedne od njegovih fiksacija. Utjelovila je spisateljicu i studenticu Guinevere Beck, ali bila je mnogo više od toga  – u odličnom omjeru naivna i istovremeno dovoljno pametna da zna procijeniti situaciju na vrijeme. Drugu njegovu fiksaciju usavršila je Victoria Pedretti koja svojom ljepotom zavarava sve. Naizgled nevina Love zapravo je vrlo impulzivna i lako zapetljava priču svojim ispadima.

Scene ubojstava vrlo su realistične, pa su česte potpune snimke ubojstava, kopanja i rezanja tijela, lomljenja kostiju itd. Zbog takvih scena serija nije pogodna za mlađe uzraste, a ni za one kojima se na spomenute stvari diže želudac. Glazba je uvijek prigodna i uvelike pridonosi napetosti serije – kao da već nije dovoljno napeta sama po sebi. Uglavnom su to već prije objavljene pjesme poznatih glazbenika, samo su malo izmijenjene kako bi odgovarale situaciji – usporene su i dodani su im duboki tonovi kako bi stvorili jezivu atmosferu koja nije nimalo ugodna, ali zbog toga često gledatelji ne mogu skinuti pogled s ekrana.

Zanimljiv spoj ljubavi i psihologije

Iako You započinje kao ljubavna serija, postepeno se sve više pretvara u psihološki triler i kriminalističku dramu, iako se ne može reći da ljubav nije ostala pokretački motiv svega. U prvoj sezoni Joe prati mladu spisateljicu Guinevere Beck (Elizabeth Lail), a u drugoj sezoni mora pronaći ženu koja će joj parirati, pa pronalazi šeficu kuhinje Love Quinn (Victoria Pedretti). Budući da s njim dijeli potrebu za ubijanjem, postaju savršen par i (ne)sretna obitelj. Potrebno je puno sposobnosti i pameti za smišljanje tolikih izlika, alibija i načina za skrivanje tijela, a s obzirom na to da ih nitko (tko je još živ) nije dokučio, usudila bih se reći da su prilično vješti u tome i da im to itekako polazi za rukom.

Treća je sezona izašla ove godine uoči Noći vještica uvevši gledatelje u jezivo i hladno razdoblje godine u velikom stilu – savršena je za binge gledanje. Zasigurno se svakom gledatelju barem jednom sledila krv u žilama ili ga je serija navela da se naježi. Svi likovi imaju neku vrstu mentalnih poremećaja koji su na vrlo intrigantan način prikazani, a glumci su ih fantastično odglumili.

Zanimljivo je to što Joe sve svoje ljubavne interese nesvjesno povezuje sa svojim gubitkom majke u djetinjstvu. Tako traži majčinsku figuru u svakoj ženi i razvija nezdrave opsesije njima do te mjere gdje ubija sve ljude koji im se približe, pa nerijetko i njima bliske osobe. Love je također imala problema s majkom koja ju je zanemarivala cijeli njen život, tako da su Joe i ona vrlo slični po tom pitanju. Iako je njena majka živa, za nju je mrtva. Motivi za ubojstva uglavnom su im isti – ubijaju jedno za drugo, a zajedno se rješavaju tijela.

Toliko se stvari događa iz minute u minutu da biste, ako samo malo skrenete pogled, propustili nešto bitno. S obzirom na to da je priča vrlo zamršena, trebat će vam svaki detalj. Nakon gledanja serije vjerujem da nikome neće biti svejedno hoda li gradom sam po noći ili ima pratnju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime