Bomb Crypto: Novi način zarade

Riječ ili dvije o kriptovalutama

Kriptovaluta potječe još iz 90-ih godina. To je vrsta digitalnog novca te je prva kriptovaluta bila bitcoin. Još neke od važnijih kriptovaluta su litecoin, dogecoin, ripple i ethereum. Glavni tehnološki temelj iz kojeg proizlaze kriptovalute naziva se blockchain. To je decentralizirana mreža računala koja je međusobno povezana te u nju svatko zasebno pohranjuje svoje podatke. Novac koji se tamo pohranjuje je zaštićen, a sigurnost mu se jamči decentraliziranom mrežom i kriptografskom enkripcijom. Koncept bitcoina predstavljen je u takozvanoj Bijeloj knjizi koja se pojavila 2008. godine kao odgovor na tadašnju financijsku krizu. Bitcoin blockchain pokrenut je 2009. godine. Zainteresiranost za bitcoin i korištenje kriptovaluta naglo je porasla 2010. godine kada je bitcoinova vrijednost skočila od niti četvrtine penija na 0.09 dolara. Vrijednost mu je znatno narasla i 2015. godine na oko 2 300 dolara po jednom bitcoinu. Trenutna mu je vrijednost nevjerojatnih  48 649 dolara. On je temelj tržišta kriptovalutama i vrijednost manjih kriptovaluta ovisi o njegovoj vrijednosti.

Banalna igra s pomoću koje se zarađuje stvarni novac?

Igre u kojima se „majnaju“ kriptovalute postale su popularne tek prije nekoliko godina, a pravi su „boom“ doživjele 2020. te 2021. godine. Bomb Crypto jedna je od njih. Igra je postala dostupna javnosti 30. rujna 2021. godine, a u njoj postoji samo jedan token: BCOIN.

Igra je predviđena za igranje na osobnom računalu te joj se pristupa prijavom na MetaMask. MetaMask je ekstenzija preglednika koja omogućava i olakšava komuniciranje s ethereum blockchainom koji predstavlja„Wallet“ za internet preglednik. Početna vrijednost 1 BCOINA bila je 0.1 dolar. Početna cijena s kojom se može započeti igranje igrice je 10 BCOIN-a. To je cijena jednog Bomber heroja koji je nužan za igranje. Trenutna je vrijednost jednog BCOIN-a  4.14 dolara,no to se mijenja iz sata u sat. Najveća mu je vrijednost dostigla čak 9 dolara.

Heroji,mape i škrinjice

U igri postoje mape na kojima se nalaze male škrinje različitih boja. Svaka u sebi sadrži određeni dio BCOIN-a. Najveću vrijednost ima plava škrinjica u kojoj se nalazi 0.33 BCOIN-a, a najmanju drvena škrinja sa samo 0.1 BCOIN-a. Naravno, potrebno je više vremena kako bi se škrinje veće vrijednosti otvorile. Mali heroji trčkarajući mapom ostavljaju svoje bombe određene jačine koje zatim razaraju škrinje i ostale ciglice na mapi koje ne donose profit. Svaka ciglica i škrinja moraju biti uništene kako bi heroji započeli uništavanje iduće mape. Postoje različite razine heroja te baš o njima ovisi koliko će mapa moći uništiti u jednom danu. Što bolji heroji, to više uništenih škrinjica, tj. više novčića. 

Postoji pet vrsta heroja:  „common“,“ rare“, „super rare“, „epic“ i „legendary“. Okarakterizirani su u šest kategorija o kojima jako ovisi naredna zarada. To su njihova snaga, energija, brzina, broj bombi i doseg bombe te neka dodatna sposobnost koju posjeduju. Kada heroji potroše svoju energiju, moraju se odmoriti kako bi se opet napunili. Herojima veće energije treba više vremena da se napune, no oni su puno brži, imaju jače bombe i s njima se može postići veća zarada. Što je kategorija heroja veća, to je jači, ali i rjeđi pa su tako samo sretnici u svojim kupljenim setovima heroja mogli naići na nekog  legendarnog  „čovječuljka“. 

Na mapi može raditi samo 15 heroja, dok je broj heroja koje igrač može posjedovati do 500. Igrica ima tri načina igranja, no zasad je samo jedan dostupan. To je „Treasure Hunt“, tj. potraga za blagom. „ Story mode“ i „Battle mode“ u kojem će igrači igrati jedan protiv drugog bit će dostupni za nekoliko mjeseci.

Zavidna zarada i izgubljeni živci

Imala sam priliku i sama osjetiti čari ove neobične igre kada mi je stric jednog sunčanog dana otvorio račun i pokrenuo Bomb Crypto na mom laptopu. Nakon mjesec dana i poprilično dobre zarade zaključila sam da je to za nekoga tko voli biti za računalom cijeli dan i ima živaca za tisuću „error-a“ koji neprestano iskaču. Ja, nažalost, nisam mogla pratiti tempo i tržište kriptovaluta, no priznajem da sada zadovoljno trošim svoje BCOIN novčiće i uživam u odmoru od štetnog zračenja laptopa.

FOTO: Noa Trkulja