17.2 C
Zagreb
Petak, 27 svibnja, 2022

Susret s predsjednicom Grabar-Kitarović

S Božićem i Novom godinom iza sebe odlučio sam se osvrnuti na prethodnu godinu i vlastita postignuća prije sužavanja fokusa na sljedeće polugodište i nove zadatke koji me, kao uostalom i sve nas, očekuju.
Naime, prošloga mjeseca imao sam priliku upoznati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predstaviti Klasičnu gimnaziju i Glazbenu školu Zlatka Balokovića. Međutim, to je bio prosinac prošle godine – vratimo se na početak!

Strast prema glazbi prati me od djetinjstva

Od rane dobi svirao sam klavir; štoviše, općenito me privlačila umjetnost pa je logično bilo početi svirati klavir s obzirom na to da je moja sestra već to i činila. Tada još nisam živio u Zagrebu i bio sam mnogo drukčiji nego danas, ali i danas, deset godina kasnije, još uvijek sviram klavir i volim umjetnost. Kada sam upisao srednju Glazbenu školu Zlatka Balokovića, profesorica pjevanja Arijana Gigliani Philipp započela je tradiciju komornog trija te je tako počela moja karijera komornog muziciranja. Te prve godine osvojili smo drugu nagradu na državnom natjecanju komornih sastava u organizaciji HDGPP-a (Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga).

Koncem 2017. godine i na samom početku 2018. s novim triom osvojio sam prvu nagradu na istom onom državnom natjecanju HDGPP-a na kojem sam osvojio drugu nagradu nekoliko godina ranije. Tada je naša profesorica predložila da se okušamo u međunarodnom natjecanju “Lazar Jovanović” u Beogradu gdje smo također osvojili prvu nagradu te smo prisustvovali koncertu pobjednika nekoliko mjeseci kasnije.

Jedinstveno iskustvo Adventa na Prekrižju

Prosinac 2018. godine, Advent na Prekrižju u vili Prekrižje. Profesori i učenici Glazbene škole ”Zlatko Baloković” s Predsjednicom RH, Kolindom Grabar-Kitarović

Zahvaljujući ovim kvalifikacijama te mnogim drugim uspjesima učenika naše glazbene škole ove godine predsjednica Grabar-Kitarović pozvala nas je na otvaranje Adventa na Prekrižju te smo postali sudionicima koncerta na kojemu su svirali najbolji učenici zagrebačkih i okolnih glazbenih škola.

Iako je velikodušan predsjedničin prijam bio održan prije gotovo tri tjedna, još uvijek sam pod utjecajem magične, snijegom pokrivene vile Prekrižje na Pantovčaku kroz koju još uvijek sigurno odzvanja predivna glazba. Iznimno sam ponosan što sam imao priliku upoznati predsjednicu i predstavljati obje svoje škole te se nadam da će mi se i u budućnosti pružati ovako dobre prilike. Kako bi Čehovljev Trofimov rekao, samo treba raditi, a raditi i hoću! Bliži se sljedeće međunarodno natjecanje “Lazar Jovanović”, a moj marljivi trio cilja na još jednu prvu nagradu.

 

FOTO: privatna arhiva Jakova Kalajžića

Prethodni članakRock out u Saxu
Sljedeći članakKlasičari na baletu Apoksiomen
Jakov Kalajžić
Jakov Kalajžić
Jakov se bavi glazbom i glumom. Voli zeleni čaj i dobru knjigu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI