27 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Sve je u šoldima

Predstavljanje Filozofskog fakulteta u Klasičnoj gimaziji

U Klasičnoj je gimnaziji danas održano predstavljane Odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u okviru projekta 365 zašto, 365 zato – društvene i humanističke znanosti u svakodnevnom životu.


Frend mi je Mažuranić, a buraz Juraj Dobrila

Predstavljanje je bilo podijeljeno u dva dijela. Na početku je dr. sc. Ivan Marković, profesor s Odsjeka za kroatistiku, održao predavanje kojim je predstavio sva područja učenja koja obuhvaća predmet kroatistike. S pomoću hrvatskih novčanica spomenuo je velikane hrvatske književnosti i povijesti: Marka Marulića, oca hrvatske književnosti; bana pučanina, Ivana Mažuranića; Stjepana Radića itd. Profesor je na aktualan i humorističan način maturantima približio prethodno spomenute ličnosti citirajući pjesme Vojka V i grupe Tram 11: „Frend mi je Mažuranić, a buraz Juraj Dobrila.“ Pokazujući maturantima hrvatske novčanice, profesor ih je proveo kroz povijest hrvatske književnosti, ali ih je upoznao i s nekim jezičnim pojmovima. Upravo je ovo predavanje bilo odlično da zainteresira maturante za studij kroatistike, a kako ističe Marković – Filozofski fakultet u Zagrebu najbolje je mjesto na svijetu za ovaj studij.


365 razloga (ili koji manje) zašto odabrati Filozofski fakultet

U sljedećem dijelu predavanja dr. sc. Igor Marko Gligorić predstavio je Filozofski fakultet. Govorio je o raznolikim smjerovima koje učenici mogu upisati – od humanističkih znanosti poput psihologije, sociologije, pedagogije… do humanističkih znanosti poput raznih jezika (njih čak 28!), antropologije, filozofije i drugih. Profesor je također predstavio studenske udruge u kojima bi budući studenti idućih godina mogli sudjelovati.
Na poslijetku učenici su imali priliku postavljati pitanja o željenim smjerovima, predmetima koji se traže na maturi i o prijemnim ispitima. Svi zainteresirani za upis na Filozofski fakultet više informacija mogu potražiti na službenim stranicama Fakulteta: https://web2020.ffzg.unizg.hr/studenti/cesta-pitanja-i-odgovori/.

Predstavljanje je bilo vrlo zanimljivo te je uspjelo zaintrigirati okupljene maturante – potencijalne buduće studente za upis na Filozofski fakultet.

FOTO: Ivana Črnelč

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI