Toni Milun u Klasičnoj

Zašto volim matematiku

U prepunoj multimedijskoj dvorani tražilo se mjesto više za zanimljivo interaktivno predavanje.

Na inicijativu naših profesora matematike, posebice profesorice Ivane Car Jakovljević, 3. svibnja našu je školu posjetio legendarni Toni Milun. Održao je prezentaciju u kojoj se dotaknuo tema i pitanja koja često predstavljaju dio svakodnevnog života prosječnog srednjoškolca.

Na kraju dugog i tipičnog dana u Klasičnoj gimnaziji dočekalo nas je pravo osvježenje. Dobili smo priliku upoznati osobu čiji su nam uradci i online materijali vjerno služili kao vodilja pri savladavanju jednog od najvećih izazova suvremenog obrazovanja – matematike. Svi smo barem jednom pogledali neki njegov video i nije pretjerano reći da ga se iz zahvalnosti smatra lokalnim celebrityjem. Zato smo bili iznimno sretni i zaintrigirani kada smo čuli kako će održati predavanje u našoj školi.

Što će to meni

U uvodnome dijelu predavanja Milun je govorio o korisnosti matematike u životu, tj. odgovorio je na pitanje “Zašto je matematika važna i što će nam u životu?” Naravno, to je pitanje omiljeno za preispitivanje među klasičarima, posebno tijekom sezone ispita. Dočekao nas je opširan odgovor kojim je Milun predstavio sebe i svoju životnu priču. Objasnio nam je kako je matematika utjecala na mnoge životne situacije u kojima se nalazio te kako ga je jedinstven mehanizam rješavanja problema umjesto lagodnosti spokojna života natjerao težiti izazovima i rješavanju problema. Svima nam je poželio sreću pri izboru željene karijere. Naravno, kako nam je poželio sreću tako nam je poželio i probleme jer tko još želi dosadnu realnost u kojoj sve ide po planu. Dao nam je neprocjenjiv savjet da biramo srcem i slušamo sebe – to je jedinstvena formula za buduću sreću.

Ne može bez računanja

Uz mnogo zabavnih priča dočekali smo i malo računanja u obliku Kahoot kviza. Pobjednik nadimka “Kišo Movač” (Filip Ivanić) dobio je prigodan poklon uz glasan pljesak. Time smo zaokružili predavanje i dobili priliku slikati se i tražiti autogram. Bilo je zadovoljstvo slušati Tonija Miluna i iskreno se nadam da će ga i drugi učenici imati priliku čuti.

Toni Milun prije predavanja u društvu ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić i profesorice matematike Ivane Car Jakovljević. Na stolu se našla i knjiga uspomena slavne klasičarske genaracije koja je Klasičnu upisala 1941.

FOTO: Ivana Črnelč