Tužan kraj jednog od najvećih

Netflixov dokumentarni film o Michaelu Schumacheru

Dokumentarac prikazuje život jednog od najboljih i najvećih F1 vozača i definitivno je film koji svaki obožavatelj formule mora pogledati. Schumacherov se život prikazuje od ranih početaka i sadrži snimke koje do izlaska filma nisu bile dostupne široj javnosti.

Schumacher je njemački vozač koji je u F1 stigao sasvim slučajno 1991. godine kada se u tada aktivnom timu Jordan oslobodilo mjesto zbog nepoznatih razloga. Schumacher je u svojoj veličanstvenoj karijeri osvojio 307 utrka, na podiju se našao 155 puta od kojih je 91 put završio prvi, no najveće postignuće definitivno mu je sedam osvojenih naslova prvaka: 1994. i 1995. te u periodu od 2000. do 2004. godine. Iako je najveće rezultate ostvario za Ferrari, Schumacher je svoju karijeru završio kao član Mercedes tima. 2012. shvatio je da mora ostaviti taj život iza sebe jer su njegove najbolje godine prošle. Njegovu ostavštinu nastavio je njegov sin Mick koji trenutno vozi za Haas-Ferrari tim, s kojim bi Michael Schumacher sigurno imao mnogo tema za razgovor da nije 2013. na francuskim Alpama doživio tešku nesreću udarivši glavom u stijenu koja ga je obilježila za čitav život. Da zbog ovoga događaja žali i sam Mick primjetljivo je dužinom cijeloga filma.

Kontroverzan život zbog kojeg je često bio kritiziran

Schumacher je uz sve uspjehe koje je postigao također bio i vrlo kontroverzan te su mišljenja ljudi o njemu uvijek bila podijeljena. Svi oni koji su se nadali da će film prikazati Schumachera sa svim dobrim  i lošim stranama ostat će razočarani jer film jednostavno nije takav. Sve kontroverze koje se nalaze u filmu, kojih je zaista premalo, opravdanja su različitih Schumacherovih postupaka te se za ovaj film može reći samo da je veličanje najvećeg vozača F1. Do pristranosti u prikazu Schumacherova života dovela je suradnja producenata sa Schumacherovom obitelji. Zamisao o suradnji s jedne je strane bila dobra: naime, dijelovi filma u kojima ga se obitelj prisjeća najdirljiviji su. S druge strane, zbog te je suradnje izgubljena nepristranost te je prikaz lika i djela Michaela Schumachera ostao nepotpun i subjektivan.

Tajni život

Schumacherov život nikada nije bio javan te je tako ostalo i nakon filma u kojem nije pokazano gotovo ništa nova. Iako su prikazane pojedine snimke kao što je obiteljski odmor u Norveškoj i Scumacherovo vjenčanje, snimke takvog tipa zaista su svedene na minimum te ih je obitelj odlučila zadržati za sebe. O trenutnom stanju nije pokazano gotovo ništa te je obitelj vrlo suzdržana. Gledatelji tako neće dobiti informaciju ni o tome gdje se Schumacher nalazi ni kako mu je, a u filmu tome je posvećeno svega nekoliko minuta. Želja za održavanjem njegova dostojanstva poštivala se maksimalno. Jedan od mogućih razloga sudržanosti obitelji je što je Michael uvijek obitelj udaljavao od svjetla reflektora koje nije ni sam nije volio. Njihov je život uvijek bio privatan tako da mu se obitelj u neku ruku čini dužna sačuvati tu privatnost.

Sve je u ravnoteži

Da je sve u ravnoteži i da je ona nešto čemu svatko treba, može se vidjeti tijekom cijeloga filma. Ravnoteža je bitna u utrkama jednako kao i u svakodnevnom životu te je iz nje vrlo lako ispasti, a jako se teško vratiti. U utrkama je sve u milisekundama: ako ispadneš sa staze, jako je mala vjerojatnost da ćeš imati priliku nadoknaditi zaostatak, no opet svaka utrka je nova prilika i novi početak. Kada si vozač formule, nije bitno pobijediti svaku utrku tijekom prvenstva. Želja za svakom pojedinačnom pobjedom može koštati vozača osvajanja cijeloga prvenstva istroši li sebe i svoj bolid tijekom prvih nekoliko utrka.

Schumacher je taj koji je pronašao način na koji se utrke F1 mogu uravnotežiti i on je u filmu u neku ruku simbol ravnoteže, no, kao što je već  rečeno, ovo je film koji ga još više uzdiže i možda ne predstavlja pravu sliku o njemu. Schumacher je našao ravnotežu u mnogim stvarima: primjerice, na stazi je bio vrlo grub i okrutan što mu mnogi i zamjeraju. Nikada se nije bojao smrti te je često svoje protivnike izlagao pogibeljnim situacijama. Ipak, u komunikaciji sa svojim timom te kao motivator bio je daleko najbolji te je uvijek ostajao sa svojim automehaničarima u kasne noćne sate i uvijek je za svakog imao lijepu riječ. Znao je reći hvala članovima tima bez obzira na to kakav mu je bio dan i je li u pojedinoj utrci izgubio, a to je ono što ga je najviše pogađalo.

Schumacher je također vrlo dobro balansirao privatni i javni život. Moglo bi se reći da je to radiom malo predobro jer upravo zbog toga gledatelji nisu dobili film kakav su očekivali.

FOTO: Promo fotografije / Autor: MotorsportImages