17.2 C
Zagreb
Petak, 27 svibnja, 2022

Učenici srednjih škola kao saborski zastupnici

Klasičari su sudjelovali u online 8. simuliranoj sjednici Sabora

Osim predsjednice simuliranoga Sabora Lorene Banić, učenice Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti iz Zagreba te tajnika simulirane sjednice Tomislava Brodarića, učenika XI. gimnazije iz Zagreba, koji su sjednicu vodili iz saborske dvorane Stjepana Radića, ostali učenici-zastupnici sjednici su prisustvovali online.

Matilda Jurač, Brigita Mrkus i Marija Hrvatić (4. d) 19. travnja 2021. sudjelovale su u online 8. simuliranoj sjednici Sabora organiziranog za učenike srednjih škola. Sudionike je na početku online sjednice prigodnim govorom pozdravio predsjednik Hrvatskog sabora gospodin Gordan Jandroković. U programu je sudjelovalo više od 50 škola iz cijele Hrvatske, a ovogodišnja tema simulirane sjednice bila je vezana uz Zakon o zaštiti životinja te su naše učenice održale govor u ime kluba zastupnika Ris.

Govor, koji su izvorno napisale lanjske maturantice Ana Marija Lesica, Lucija Jerleković i Pia Rusan, pročitala je Brigita Mrkus. Budući da je zbog pandemije simulirana sjednica iz ožujka 2020. prolongirana na nastavnu godinu 2021., učenike koji su trebali sudjelovati na sjednici prošle godine, a bili su maturanti, na ovogodišnjoj sjednici zamijenili su zamjenski zastupnici, tj. novi učenici koji su ušli u timove škola.  Po završetku rasprave svih klubova, uslijedilo je glasovanje o dvama amandmnima Kluba zastupnika dalmatinska pramenka, o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti životinja te o Prijedlogu deklaracije o međimurskom konju. Glasovanje je održano na Zoom-u, a svoj je glas iznio ukupno 151 učenik iz 56 škola iz cijele Hrvatske!
Na kraju, osim lijepog iskustva, svih šest navedenih učenica dobit će do kraja ovog mjeseca od Hrvatskog sabora pohvalnice.
Dojmovi sudionika
Sudjelovala sam u simuliranoj sjednici sabora. Tema same sjednice bila je zaštita životinja. Cijela rasprava bila je dosta zanimljiva i predviđeno vrijeme za trajanje sjednice bilo je tri sata, no budući da je tema našoj generaciji vrlo bliska, svi su htjeli replicirati na govore zastupnika, bilo da je govor bio grupni ili pojedinačan te je ukupno vrijeme trajanja sjednice bilo gotovo pet sati. Moram priznati da je sudjelovanje u sjednici bilo vrlo zanimljivo i da je zasigurno bilo korisno jer namjeravam upisati pravo. Svakako je bilo jedno dobro iskustvo i preporučam svima koji se u budućnosti žele baviti pravom ili politikom da sudjeluju. (Matilda Jurač)
FOTO: izvor sabor.hr
Uredništvo Časopisa MI
Uredništvo Časopisa MI
Uredništvo je skupina entuzijasta različitih interesa. Članovi uredništva vole književnost, znanost, putovanja, strane jezike, informatiku - i gnjavit će vas svojim pričama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI