Čudesan svijet Hallownesta

Hollow Knight od svoga izlaska 2017. godine među igračima kontinuirano ostaje jednom od najpopularnijih videoigara te se s nestrpljenjem očekuju novosti iz Team Cherryja koji još uvijek nije odredio datum novoga izdanja. Ipak, budući da je u prosincu 2020. igra dobila vlastitu stranicu u časopisu Edge, ostaje nada da će uskoro i nova inačica igre ugledati svjetlo dana.

RECENZIJA JEDNE OD NAJPOPULARNIJIH IGARA SVIH VREMENA

Hollow Knight je 2D platformer subžanra metroidvania s elementima souls-like igri. 2D platformeri igre su koje se temelje na kretanju unutar dvije dimenzije, X i Y osi, odnosno lijevo, desno, gore i dolje i uključuju precizno manevriranje prostorom (npr. skakanje preko pokretnih platformi). Metroidvania je podvrsta videoigara napravljenih po uzoru na dvije igre napravljene još 1986. Te igre su Metroid i Castlevania, a toliko su bile utjecajne da se cijeli subžanr nazvao po njima. Igre koje pripadaju tom subžanru uključuju istraživanje velikog svijeta i vrlo brzu borbu temeljenu na refleksima igrača. Souls-like znači da igra ima elemente akcijskih RPG-ova, preživljavanja, „hack & slash“ žanra i borbenih igra, specifično franšize Dark Souls.

KOMPLEKSNA PRIČA SPOJENA S AKCIJOM I ISTRAŽIVANJEM NEPOZNATOG

Igranje Hollow Knighta kombinacija je istraživanja, gubljenja, umiranja, borbe, još umiranja, istraživanja, i kroz svu tu akciju i istraživanje nepoznatog, pa čak i zastrašujućeg svijeta, igra je isprepletena s vrlo dubokom, kompleksnom pričom koja će vas natjerati da zavolite taj čudesni svijet i probuditi u vama želju da otkrijete sve tajne koje on skriva.

Hollow Knight je i vizualno na vrlo visokoj razini. Okruženje u igri ima ulogu stvaranja atmosfere koja može jako varirati ovisno o mjestu na kojemu se igrač nalazi. Kombinacija glazbe i okruženja stvara specifični ugođaj ovisno o situaciji i mjestu događanja. Igra je stvarno predivna te nije neobično da igrač u nekim trenutcima zastane i naprosto samo uživa u pogledu.

Team Cherry je australski tim sastavljen od samo tri osobe, a Hollow Knight je kao njihova prva igra srušila sva očekivanja i iznenadila cijeli svijet gaming-industrije. Igra je na Steamu ocijenjena sa 10/10 sa 96% pozitivnih recenzija, 9.4/10 na IGN-u i 90% na Metacriticu.

NAGRAĐIVANA IZAZOVNA IGRA

Glazba i vizual Hollownesta igrača mogu istinski zadiviti.

Među mnogobrojnim nagradama koje je dobila ističe se nagrada za najbolju glazbu u 2017. godini. Svu glazbu u igri skladao je Christopher Larkin. On je legendarni skladatelj glazbe za serije, filmove i videoigre, a Hollow Knightu je dao dušu svojom glazbom bez koje igra ne bi bila ni upola ovoliko dobra. Larkinova glazba doprinosi ugođaju ama baš svake minute igre, a raspon joj je od mirne pozadinske klavirske skladbe i zvuka kiše kako udara po kamenom licu napuštenog grada za vrijeme istraživanja propalog kraljevstva i ruševina do žestokih skladbi u kojima cijeli orkestar daje i atmosferu i tempo borbama.

Hollow Knight je prilično teška igra koja sadrži brojne izazove od savladavanja velike količine neprijatelja do boss borbi koje zahtijevaju maksimalnu koncentraciju i puno ustrajnosti za ponove pokušaje. Premda su neke borbe vrlo teške, svijet je toliko velik i pun mogućnosti da igrač uvijek može odustati od nečega i krenuti drugim putem jer nema krivog odabira. Igraču je dana potpuna sloboda kretanja, a balans između opuštene atmosfere i izazovnih akcijskih borbi dovoljan je da igra ne dosadi, ali i ne dovede do odustajanja zbog frustracije.

Problem s današnjim videoigrama je da je potreban skup uređaj da bi ih se igralo. Ova igra, premda ima toliko sadržaja i izgleda predivno, ima vrlo niske hardverske zahtjeve. Zbog toga se može igrati na većini računala (bez obzira na operativni sustav), Playstationu 4, Nitendo Switchu i Xbox One-u. A sa cijenom od 14,99€, doista je dostupna.

Za prelazak igre potrebno je 30 – 40 sati, ali to je samo 1/3 onoga što igra nudi. Čak i nakon prelaska igre, igrači kažu da ponovo vraćanje igri budi predivna sjećanja, pa čak i nostalgiju.

Sve u svemu, Hollow Knight je bez sumnje bezvremeni klasik i preporučujem ga svima koji žele iskusiti nešto novo i izazovno, ali u isto vrijeme i upoznati čudesni svijet i povezati se s njegovom pričom i mnogobrojnim likovima koje skriva.