DRŽAVNI LIDRANO 2021.

Čak troje klasičara ove je godine predstavljalo svoju školu na državnom LiDraNu

Ako ste pratili naše prethodne članke o smotri Lidrano, zasigurno znate da su naši učenici postigli odličan uspjeh na županijskoj razini – dva literarna rada i školski list predloženi su za državnu razinu. Petrunjela Baće iz trećeg razreda sa svojim je scenskim nastupom odmah poslana na državno! Na državnu su razinu od predloženih radova na kraju dospjeli literarni rad Tonke Pavić iz trećeg razreda te naš školski list na čelu s glavnim urednikom Danom Polimcem!

Zoom umjesto morske obale
Dan Polimac ovogodišnji je glavni urednik Časopisa MI koji je ove godine prvi puta sudjelovao na državnoj razini LiDraNa.

Baš kao i na prethodne razine, i na državnu je razinu, koja je održana od 19. do 23. travnja, koronavirus ostavio velik utjecaj te donio mnogobrojne promjene. Najveća promjena bila je da naši pobjednici  nisu mogli ići u Šibenik kao inače i uživati tri dana kraj mora, već je cijela smotra održana putem Zooma. U novinarskome izrazu na državnoj je razini sudjelovalo deset školskih listova, osam tiskanih i dva digitalna, među kojima je i naš časopis MI. Povjerenstvo je istaknulo da je u brojnim listovima vidljiv trag koji je ostavila korona, pogotovo u digitalnim izdanjima. Ove godine nije se moglo pisati o školskim putovanjima i događajima jer ih nije ni bilo pa su tako neke rubrike ostale prazne. Općenito su sugerirali otvaranje dizajna prema portalskom tipu digitalnih izdanja, što je neizvedivo bez programerske podrške pa su pred nama novi izazovi.

Nadamo se da ćemo se dogodine vidjeti uživo
Petrunjela Baće i Tonka Pavić (na fotografiji lijevo) na državnoj smotri LiDrana 2019. godine. Svi se nadaju da će situacija dogodine omogućiti mladim piscima, glumcima i novinarima druženje uživo.

Što se tiče samostalnih scenskih nastupa, sudjelovalo je 57 učenika među kojima je i Petrunjela Baće čiji je nastup povjerenstvo pohvalilo. Scenski nastupi također su održani putem Zooma umjesto uživo. Tehnologija ipak ne može zamijeniti neposredan odnos publike i glumaca, toga su svi svjesni, pa su tako nastupi bili pomalo neobični, iako su se izvođači sjajno snašli u novonastaloj situaciji. Povjerenstvo je istaknulo kako se nada da ćemo nagodine svi negdje biti zajedno i da će učenici nastupati uživo.

Okrugli stol literarnih radova također je održan preko Zooma te je povjerenstvo komentiralo kvalitetu radova i koliko su sretni što i dalje učenici imaju želje i motivacije za pisanjem o svemu, bez obzira na nesretne okolnosti. Istaknuli su da među učenicima vide buduće pisce te da nikada ne prestanemo pisati. I njima je bilo veoma žao što se ne možemo družiti uživo pa se i oni tome nadaju nagodine!

Državni Lidrano koji nije u sunčanome Šibeniku možda ne pruža jednak osjećaj zadovoljstva, ali zasigurno moramo biti jednako ponosni na svoj uspjeh. I ove su godine naši učenici pokazali velik talent i Klasična gimnazija doista ima na koga biti ponosna!

FOTO: arhiva Časopisa MI