Razvijanje svijesti o klimatskim promjenama

Klimatski kolaž zanimljiva je radionica u kojoj se igrom uči o klimatskim promjenama

Klimatski se kolaž temelji na slaganju kartica gdje se posljedica stavlja pored uzroka pa tako nastaje potpuna slika globalnog učinka ljudskog roda na Zemlju. Igra se otvara karticom koja predstavlja ljudsko djelovanje, a na nju se nadovezuje industrija iz koje proizlazi izgaranje fosilnih goriva što dovodi do povećanja koncentracije CO2 u atmosferi i tako dalje sve do kolapsa ekosustava i drugih katastrofalnih  posljedica. Cijela radionica traje par sati te zbilja potanko upozna igrače sa situacijom s kojom je suočena ljudska vrsta.

Obilježavanje Dana planeta Zemlja u Saboru

Kada sam prisustvovao radionici u školi, naučio sam dosta o klimatskim promjenama, ali čini se da je moje prethodno znanje o toj temi zainteresiralo voditelje pa sam nekoliko dana kasnije primio poziv da prisustvujem Klimatskom kolažu u Saboru.

Sudionici Klimatskog kolaža ispred zgrade Hrvatskoga sabora

U 10 sati 22. travnja  našao sam se na Markovu trgu s profesoricom Anom Sladoljev, učenicama iz Vinkovca i našim voditeljicama iz udruge Tatavaka: Ivanom Kordić i Dubravkom Vitali Čepo. Prošavši sigurnosnu provjeru, stupili smo u Sabor.

Biti u Saboru ne kao turist nego kao gost i imati priliku stupiti u izravan kontakt s političarima bilo je unikatno iskustvo koje nikada nisam očekivao. Kada smo došli do sobe u kojoj će se odvijati sam kviz, bio sam jako uzbuđen jer sam tek tada postao svjestan ozbiljnosti situacije: ugledao sam svoje mjesto za stolom označeno papirnatim znakom s mojim imenom i prezimenom – i to na čelu stola.

Kada su se svi skupili i sjeli, događaj je otvorio govor zastupnice Sandre Benčić, koja je u suradnji s udrugom Tatavaka organizirala cijeli događaj. Zatim su uslijedili govori Njegove Ekscelencije Andrewa Stuarta Dalgleisha, velesposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, i Njegove Ekscelencije Gaëla Veyssièrea, veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Poslije uvodnih govora započeo je sam kviz.

Klimatski kolaž prilagođena formata odigrao se 22. travnja u Saboru te je na taj način obilježen Dan planeta Zemlja

Format je bio ponešto drugačiji od standardnog kolaža jer umjesto da se kartice postavljaju, sve su kartice postavljene na ploču, ali je njihov sadržaj skriven, pa nakon otkrivanja jedne kartice polaznici Klimatskog kolaža pogađaju koje su kartice njihove posljedice i uzroci.

Može li Sabor postati ekološko mjesto?

Nakon kviza porazgovarao sam s britanskim ambasadorom pa se zaputio prema sobi za novinare. Tamo sam dao izjavu pred kamerama HRT-a, ali čini mi se da ipak nisam završio na televiziji. Na kraju druženja sjeli smo sa zastupnicom Benčić i razgovarali o poboljšanju Sabora. Naime, Sabor je izrazito neekološka institucija – primjerice, koriste se plastične boce, sve se kopira jednostrano pa tako nastaje ogromna količina smeća. Zapravo smo u razgovoru bili pozvani da predložimo razne sitne izmjene koje bi mogle poboljšati ekološku dimenziju Sabora.

Smatram da je ovakav program izrazito bitan jer je edukacija o klimatskim promjenama i ljudskom utjecaju na naš planet vrlo važna, a pogotovo je važna edukacija onih na poziciji moći. Promjena dolazi od dolje, ali važno je imati nekoga „na vrhu“ tko će primiti poruke malih ljudi i zapravo učiniti nešto pozitivno sa svojom moći.

FOTO: Ana Sladoljev, Dan Polimac, Ivana Kordić