Velik uspjeh na općinskom LiDraNu

U petak 1. veljače održana je općinska razina LiDraNa u 2. gimnaziji. Klasičari su se natjecali u kategoriji literarnih i novinarskih radova te pojedinačnih scenskih nastupa.

Na okruglom stolu za prosudbu novinarskih radova na županijsku razinu prošlo je čak troje od od pet prijavljenih naših učenika: Tara Jović, Fran Košpić i Andrea Pavlešen. Na okruglom stolu za literarne radove odlučeno je da dalje prolaze radovi Frana Košpića, Line Bajić i Tonke Pavić.

Ja sam se natjecala u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa. Bilo je prijavljeno pet klasičara (najveći dozvoljeni broj prijava), svatko sa svojom pjesmom ili monologom po izboru koji smo izvodili pred tročlanim žirijem u sastavu dvaju glumaca – Damira Poljička i Luke Petrušića te jedne profesorice hrvatskoga jezika. Svi smo bili zadovoljni svojim nastupom i nismo se previše zamarali prolaskom jer, naime, na županijsku razinu prolazi samo osam učenika, dok je nastupa sveukupno bilo 29. Okrugli stol trajao je nešto više od sat vremena. Žiri je bio izvrstan, bila je vrlo opuštena atmosfera, članovi žirija vrlo su konkretno komentirali izvedbe, osvrtali se samo na ono što je bitno i izravno nam svima rekli što misle svjesni činjenice da mi nismo profesionalni glumci. I na kraju, dogodilo se čudo! Čak nas četvero klasičara našlo se među tih osam sretnika koji prolaze dalje!

Učenici koji će Klasičnu predstavljati na županijskoj smotri u kategoriji samostalnih scenskih nastupa jesu Lovro Juraga – pjesma Miroslava Krleže „Rat“, Jakov Kalajžić – pjesma Tina Ujevića „Kuće“, Petrunjela Baće – monolog iz djela „Sonet (Pomalo neobični slučajevi)“ Danila Harmsa i Klara Rihtar – monolog Eve iz djela „Vučjak“ Miroslava Krleže.

Bili smo jako sretni i ponosni jer nismo uopće očekivali da će nas toliko proći na sljedeću razinu smotre. Jako se veselimo županijskoj razini i nadam se da ćemo na državnoj razini imati predstavnike i literarnog i dramskog i novinarskog izričaja (kao što je to bio slučaj i prošle godine)!

Na stranicama organizatora općinske razine smotre, 2. gimnazije, moguće je pogledati potpuni popis učenika koji će sudjelovati na županijskom LiDraNu 2019. u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. http://www.gimnazija-druga-zg.skole.hr/