-2.4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Vexilla Romana – predavanje o rimskim veksilima

Budući da je novo mjesto sastajanja Društva zagrebačke Klasične gimnazije multimedijska dvorana Klasične gimnazije, predavanje Željka Heimera održano je upravo ondje. Sadašnji i bivši učenici dobili su priliku poslušati predavanje koje je trebalo biti održano još prije dvije godine, no nažalost, bilo je odgođeno zbog pandemije.

Okupljanje klasičara

U ponedjeljak, 16. svibnja bojnik Hrvatske vojske dr. sc. Željko Heimer u četrdesetak minuta objasnio je prisutnima važnost imena veksila, koje potječe od samih Rimljana te je bio red da zagrebački klasičari doznaju nešto o njihovoj povijesti.

Heimer je doktorirao 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je više međunarodnih i nacionalnih znanstvenih i stručnih udruga heraldičara i veksilologa te je jedan od inicijatora osnivanja Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva (od 2006. godine njegov je prvi predsjednik) i urednik polugodišnjaka “Grb i zastava“.

Uporaba i vrste zastava u klasičnom periodu

Unatoč naslijeđenom imenu discipline rimski veksili nisu zastave u današnjem smislu riječi, već većim dijelom pripadaju skupini veksiloida – po funkciji zastavama sličnim predmetima.

Heimer objašnjava svrhu i uporabu zastava u različitim antičkim kulturama te govori koliko suvremenih zastava kojima se koristimo dandanas potječe iz starih kultura, pa tako rimski veksili i veksiloidi i njihovi nasljednici nikada nisu potpuno izgubili svoju funkciju.

FOTO: Tara Duralija

Tara Duralija
Tara Duralija
Tara u slobodno vrijeme voli čitati, pisati i dobro se provoditi na koncertima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI