Županijska smotra LiDraNo

PONOVNO SMO BILI USPJEŠNO KREATIVNI!

Usprkos koronavirusu županijska razina smotre LiDraNo ipak se uspjela održati. I ove su se godine naši učenici plasirali iz čak četiri kategorije (samostalni scenski nastup, skupni scenski nastup, samostalni novinarski rad, školski časopis, literarni rad i radiodrama) i ne možemo biti više ponosni no što jesmo!

PROBLEMATIČNE PROPOZICIJE

Na županijskoj razini dramsko-scenskih pojedinačnih nastupa nastupilo je 24 učenika, među kojima je i Petrunjela Baće iz drugog razreda, koja je s još sedmero učenika poslana i na državnu razinu smotre! Petrunjela je izvela Ženin monolog iz drame Grohotan smijeh C. Duranga. Povjerenstvo dramsko-scenskih radova činili su Kristijan Potočki, Barbara Rocco, Filip Detlić i Marija Trapić.

Petrunjela Baće (Klasična gimnazija) i Fanita Majhen (Hotelijersko-turistička škola) slave svoj plasman na državnu razinu smotre.

Istaknuli su da je konkurencija bila iznimno jaka ove godine, a također su istaknuli i svoje nezadovoljstvo propozicijama smotre. Od ove godine se iz jedne škole na državnu razinu smotre može uputiti samo jedan nastup. To im je stvorilo mnoge probleme, pogotovo kad je bila riječ o III. gimnaziji gdje su dvoje učenika odlično izveli svoje monologe. Lav Novosel fenomenalno je izveo Hamletov monolog i sigurno bi se plasirao i na državnu razinu smotre da nije bio iz iste škole kao i Chiara Pumper koja je fantastično izvela monolog Napravljani su od mesa Terryja Bissona. Kako je povjerenstvo dalje moglo poslati samo jedan rad iz jedne škole, odabrana je Chiara. Uza sve to, možemo osjetiti kakva je burna atmosfera bila na županijskoj razini dramsko-scenskih radova, pa ti od srca čestitamo, Petrunjela!

U povjerenstvu skupnih scenskih nastupa našli su se glumac Kristijan Potočki, glumica Iskra Jirsak, glumica Ornela Vištica, glumac Vinko Štefanec te profesorica Jadranka Tukša. 17 predstava je odigrano, a tri su upućene na državnu razinu smotre. Nastupili su i naši učenici koji su izvodili Ćelavu pjevačicu pod vodstvom profesora D. Budimira, no, nažalost, nisu izborili nastup na državnom LiDraNu.

NIJEDAN DIGITALNI LIST UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA NE ZASLUŽUJE POZIV NA DRŽAVNO?

Na županijskoj razini novinarskog stvaralaštva povjerenstvo je činio profesor Damir Brčić, novinar Marijan Šimeg, novinarka Anita Končar i novinarka Mirela Lilek. Sudjelovalo je 14 tiskanih i tri digitalna školska lista i 45 samostalnih novinarskih radova. Naš časopis MI dobio je pozitivne komentare te je predložen na državnu razinu zajedno s još 12 listova. Na državnu razinu bit će pozvano samo deset listova iz cijele zemlje. Profesor Brčić istaknuo je da je naš list najbolji od svih prijavljenih digitalnih listova, ali je općenito problem što u srednjim školama dosad nikada nijedan digitalni list nije bio pozvan na državnu razinu. U istoj su kategoriji tiskani i digitalni listovi koji se poprilično razlikuju prema mogućnostima i načinu oblikovanja.

Što se tiče samostalnih novinarskih radova, na županijsku smotru su se iz Klasične gimnazije plasirala čak tri! Školu su zastupali Fran Košpić, Dora Šahbazović i Erika Pirić, a Erikin novinarski rad predložen je za državu razinu, zajedno s još 11 radova. Velike čestitke, Erika! Na državnu razinu nije se lako plasirati: baš kao što je povjerenstvo i istaknulo, kvaliteta novinarskih radova raste iz godine u godinu.  Svejedno, i dalje do županijske razine dolaze neopremljeni tekstovi, kao i oni pisani publicističkim stilom.

IZ GODINE U GODINU KONKURENCIJA JE SVE JAČA
Tonka Pavić i Fran Košpić u pratnji svojih mentora Ivane Črnelč i Alena Orlića.

Osim novinarske i dramsko-scenske kategorije, dva su se rada iz Klasične plasirala i na županijsku razinu literarnoga stvaralaštva. To su bili prozni radovi Frana Košpića i Tonke Pavić. Tročlano povjerenstvo činili su spisateljica Sanja Pilić, spisatelj Ivica Prtenjača i profesorica Darija Šćukanec. Do županijske razine došlo je 45 radova, a predloženo za sljedeću razinu smotre samo ih je 14 – među njima je i rad Mene (ne) zanima kako izgledam Tonke Pavić. Povjerenstvo je istaknulo kako se ove godine na županijskoj razini našlo mnoštvo kvalitetnih radova, od kojih je nekolicina bila o teškim i bolnim temama te im, kako je konkurencija bila jaka, nije bilo lako odlučiti tko ide dalje. Čestitke i našim spisateljima!

Na radijskom stvaralaštvu bilo je sedam prijavljenih radova, a među njima se našao i rad naših učenika Frana Košpića, Martina Misovića, Neve Pall, Marka Žužula, Lukrecije Roko Berković i Filipa Mandušića „Sve je to zbog matematike“. Povjerenstvo su činili Trpimir Vicković, Jelena Ucović i Ilija Barišić te su svi oni imali visoke i stroge kriterije ove godine pa našim učenicima i njihovu mentoru A. Orliću uistinu čestitamo jer je njihov rad predložen za državnu razinu!

Iako se ovogodišnja županijska smotra LiDraNo uspjela održati, to nije slučaj za ostala natjecanja. Agencija za odgoj i obrazovanje otkazala je sva natjecanja do daljnjega, pa je trenutno upitno hoće li se državna smotra LiDraNa uopće održati. Istarska i Šibensko-kninska županija županijsku razinu smotre nisu niti održale zbog straha od koronavirusa, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji smotra je odgođena u zadnji čas zbog čega su učenici i profesori ogorčeni. Sada se svi natjecatelji i njihovi mentori mogu samo nadati da će se državna smotra, iako odgođena, nekada održati. A do tada sretno svim našim klasičarima koji su predloženi za državnu razinu!

FOTO: Ivana Črnelč, Lukrecija Roko Berković