Zanimljiva izložba u blizini škole

Klasična gimnazija je u sklopu fakultativne nastave Antička baština posjetila Galeriju Arheološkog muzeja u Zagrebu. Glavni je cij posjeta vidjeti izložbu Arheologija iz zraka.

U središtu su izložbe impresivne fotografije arheoloških nalazišta dok je kontekst nalazišta u drugome planu.

Izložbu koja  se sastoji od fotografija koje su snimljene s pomoću bespilotnih letjelica (dronova), a daju nam mogućnost vidjeti neke od najzanimljivijih i najatraktivnijih arheoloških lokaliteta iz visine posjetili smo 11. listopada 2019. Autori izložbe su Miroslav Vuković (Odsjek za arheologiju, FFZG) i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu) koji nažalost u trenutku našeg dolaska nisu bili s nama. Posebnost ove izložbe je što su u fokusu fotografije, dok su podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum. Naravno, ako smo imali kakva pitanja, mogli smo zapitati neku od naših voditeljica koje su nam sa zadovoljstvom odgovarale na pitanja dajući nam kontekst o vremenu i značaju lokaliteta na fotografijama. Mogli smo ih i upitati kako je biti na tim nalazištima i kako uopće dolaze do ideje gdje bi od prilike trebali početi tražiti.  Prema njihovim procjenama najzanimljivija su morska iskapanja jer more još nije posve istraženo, a Rimljani su nam sigurno nešto ostavili.

Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2019., a nalazi se blizu škole (Ul. Pavla Hatza 6) pa svakako preporučujemo da zavirite u nju. Nećete se razočarati!

FOTO: Tena Sedmak