Čitanje 2.0

PREDNOSTI E-ČITAČA

Budući da e-čitači postaju sve popularniji, sve više ljudi pita se jesu li oni proizvod za njih. U ovom osvrtu odgovorit ću na to pitanje i preporučiti jedan od najpopularnijih modela: Amazonov Kindle Paperwhite 2020.

Nije velika tajna da je čitanje danas malo „demode“, a nije ni čudo – knjige su glomazne, skupe i ne uklapaju se u našu umreženu svakodnevnicu. Čitanje na mobitelu ili drugom nespecijaliziranom uređaju rješava te probleme, ali dovodi nove, kompliciranije probleme. Mobiteli i drugi ekrani zrače velike količine plavog svjetla koje naš mozak brka s danjim svjetlom te nas zato razbuđuje. Uz to tu su prisutna i neprestana ometanja koja dovode mobiteli: ne mogu izbrojiti koliko puta sam počeo čitati lektiru na mobitelu tek da nakon manje od 15 minuta završim na Redditu čitajući analizu novog patcha u League of Legends.

Zlatna sredina

Pa gdje leži rješenje tih problema? Ako su knjige glomazne i zastarjele, a mobiteli nas osuđuju na „patnje prvog svijeta“ gdje je balans? Odgovor je e-čitači: oni doista rješavaju sve probleme s kojima bi se mogao suočiti čitatelj u 21. stoljeću.

E-čitači lagani su i praktični, pogotovo ako se pripremate za putovanje na koje želite ponijeti veći broj knjiga.

Glomaznost – Dok izdanje knjige „Atlas Shrugged“ koje posjedujem teži punih 440 grama (da, izmjerio sam), Kindle Paperwhite teži samo 182 grama. Dok se na prvi pogled takvo što čini nebitnim, kada se pakirate za putovanje, puno je praktičnije ponijeti maleni e-čitač na koji stane više od 500 000 stranica kakvog god štiva želite nego hrpetinu knjiga.

Cijena – Kako e-čitač čija se cijena kreće od 750 do 1500 kn može biti povoljniji od knjiga? Zapravo lako: knjige za e-čitače izrazito su povoljne. Primjerice, prosječna meko ukoričena knjiga na Amazonu košta 20€, a Kindle verzija košta 10 – 15€. Osim toga, postoje i baze otvorenih, javno dostupnih (besplatnih) knjiga (vidi više Shadow library – Wikipedia). O manje legalnim izvorima štiva nije potrebno ni govoriti. Uz sve navedeno, knjigama u digitalnom formatu vrlo je često dodatno snižena cijena. Kad se sve to zbroji, Kindle (ili bilo koji drugi e-čitač) isplativ je nakon samo 15 – 30 pročitanih knjiga.

Umreženost – Kindle nudi mnoge interesantne funkcije poput sustava za širenje vokabulara, objašnjavanje nepoznatih izraza, trenutačnog traženja pojma na Wikipediji te čak spajanja osobne kolekcije s Goodreads računom kako biste mogli komentirati knjigu i raspravljati o njoj s drugim knjiškim moljcima.

Plavo svjetlo – Plavo svjetlo koje zrače razni ekrani naš mozak zamjenjuje sa suncem te to ometa čovjekov biološki sat. Na sreću, e-čitači se koriste tehnologijom Elektroničkog papira koja savršeno imitira pravi papir te eliminira odbljesak na suncu, a osvjetljenje dobiva s pomoću lampica koje daju ugodno toplo osvjetljenje.

E-čitač odlična je investicija za svakog knjiškog moljca. Naravno, prvotna je investicija pozamašna, ali nakon nekog vremena isplati se. Uz to je i odličan uređaj s mnogim funkcijama koje čine čitanje lakšim.

FOTO: Dan Polimac