Damin gambit (The Queen’s Gambit)

Miniserija Damin gambit, kojoj bi mnogi na prvi pogled okrenuli leđa jer se radi o šahu, sportu za koji bi rekli da ne može biti zanimljiv za gledanje, a kamo li snimanje miniserije, zainteresirala je 62 milijuna kućanstava i time postala najgledanija miniserija na Netflixu.

Neočekivana popularizacija šaha

The Queen’s Gambit Netflixova je miniserija koja je prevladala svijetom filma 2020. godine. Ova miniserija, kojoj bi mnogi na prvi pogled okrenuli leđa jer se radi o šahu  postala je najgledanija miniserija na Netflixu. Također, u mnogima je probudila zanimanje za šah što se može primijetiti po tome da je na najvećim prodavačkim stranicama šahističke opreme poput RegencyChess.co.uk po prvi put u mnogo vremena skoro sve rasprodano, s porukom „Sold out due to The Queen’s Gambit“.

Šah je zanimljiviji no što možete i zamisliti

Serija je utemeljena na istoimenoj knjizi Waltera Trevisa iz 1983. godine, ali pohvale, u ovom slučaju, trebaju pripasti Scottu Franku i Allanu Scottu koji su je pretvorili u ovo što je sada. Kinematografija je predivna, sve od setova i kostima pa do predivnih montaža, kutova, i prikaza šahovske ploče u glavi vrhunske šahistice Beth Harmon. Beth je glavni lik ove serije, ona je mlada, veoma nadarena djevojka koja otkrije čari šaha te se zaljubi u njega u sirotištu u kojem je odrasla. No ono što je čini drugačijom od svih drugih protagonista je to što je ona sam svoj antagonist. Ona je veoma samodestruktivna, ovisnica je o drogama i alkoholu te je veoma egoistična, ali u isto vrijeme i nesigurna u sebe. Njezino stanje stvara mnogo zapleta u seriji i u njenom životu koje mora nadvladati da bi ostvarila svoj potpuni potencijal i postala svjetski prvak u šahu. Radnja se odvija u 1950-ima i 60-ima po cijelome svijetu, primarno u SAD-u, te time također predstavlja dodatan aspekt posebnosti zbivanja koje pratimo jer je u to vrijeme vidjeti ženu da se bavi profesionalnim šahom bilo ekstremno rijetko, što naravno samo predstavlja još problema Beth Harmon. S vremenom ona se postupno penje po ljestvici najboljih šahista u svijetu te joj je cilj završiti na svjetskom turniru u SSSR-u. Finale serije prati zadnju partiju toga turnira u kojem se suprotstavljaju Beth i tadašnji aktualni svjetski prvak Vasily Borgov. To je direktan sukob SAD-a i SSSR-a u igri intelekta u vrijeme napetosti između tih strana te će posljedice te partije utjecati na položaj u kojem se nalaze, što stvara dodatni sloj važnosti i napetosti te veoma iščekivane partije.

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI&ab_channel=Netflix

The Qeen’s Gambit preporučio bih svima. Ne samo da je zanimljiv i dovodi aspekte likova koje nikada prije niste vidjeli, već će vas i upoznati sa šahom i možda potaknuti da krenete igrati tu igru koja već stoljećima predstavlja simbol kulturološke i intelektualne nadmoći.