U potrazi za održivim svijetom

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA UPOZORI

Učenici 2.a razreda sudjelovali su tijekom 2020. godine u projektu “UpoZORI – U potrazi za održivim svijetom” koji je organizirala udruga “Tatavaka”. Projekt je omogućilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz financijsku podršku programa “Europske snage solidarnosti” Europske unije. Uključili smo se na poticaj prof. Snježane Krajinović i bivše učenice Klasične gimnazije Lorene Suša koja je aktivni sudionik ove interesantne inicijative čiji je cilj veća osviještenost o održavanju čistoće i zaštite okoliša uzimajući u obzir klimatske promjene, zbrinjavanje otpada te predstavljanje ekološki prihvatljivih navika u svakodnevnom životu. U projektu je sudjelovala i bivša učenica Klasične gimnazije Maja Flajsig koja je tijekom projekta održala niz predavanja u učionici i na terenu.

Održivi razvoj u svakodnevnom životu

Radionice održane u učionicama Klasične gimnazije dio su projekta Upozori u kojemu su učenici tragali za održivim načinima življenja.

Temeljna ideja projekta bila je da se educiramo o održivosti te sudjelujemo u raznim radionicama kako bismo naučili izraditi predmete koji mogu na razne načine pomoći očuvanju okoliša.

Projekt se sastojao od više dijelova. Krajem rujna održan je uvodni sat uz predstavljanje problema klimatskih promjena, zaštite okoliša i održivog razvoja te upoznavanje s temeljnim pojmovima i ispunjavanje anketa. Voditeljica programa objašnjavala nam je što se događa s prirodom, što ćemo još raditi te na koje načine možemo zaštiti okoliš.

Posjet Interkulturalnom društvenom vrtu 14. listopada.

Sljedeći korak, nova lokacija –  Interkulturalni društveni vrt (kod kluba Močvara) koji smo posjetili 14. listopada. Na početku su voditelji postavljali pitanja o našim postupcima koji utječu na okoliš. Predstavili su nam vrt te biljke u njemu, objasnili koje im je uvjete potrebno omogućiti za život i kako se brinuti za njih. Upoznali su nas sa suvremenom proizvodnjom hrane i njenim utjecajem na prirodu.

Slijede radionice koje su se održale u našoj školi gdje su nas volonteri naučili izraditi spremnike u koje možemo zamotati hranu da se ne osuši. Upotrijebili smo tkaninu i pčelinji vosak da bismo s pomoću papira za pečenje i glačala izradili ekološki omot za hranu kojim se može zamijeniti plastična folija. Na zadnjem satu održanom u studenome 2020. voditeljica Ivana Kordić održala je završnu prezentaciju te govorila o projektu “Za Zlarin bez plastike” koji je pokrenut 2018. godine. Nakon svega ispunili smo  zaključnu anketu da bi se vidjelo što smo naučili i promijenili u svojim stavovima i navikama.

Za završetak ovog projekta dobili smo platnene vrećice s razglednicama te smo trebali voditi bilješke u sklopu zadatka pod nazivom “Tjedan održivog življenja” o tome kako štitimo okoliš te svoje aktivnosti popratiti fotografijama i opisima radnji. U sklopu nastave etike tijekom studenoga 2020. svi smo uspješno izvršili zadane zadatke.

FOTO: privatna arhiva profesorice Krajinović i učenika sudionika projekta

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime