Filmolozi u akciji

Festival dokumentarnog filma iz cijeloga svijeta iliti ‘ZagrebDox’ i ove je godine održan u Zagrebu – i to 15. po redu.

ZagrebDox je pokrenut 2005. te se bavi prikazivanjem najboljih kreativnih dokumentarnih filmova. Festival traje tjedan dana i okuplja široku publiku iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Osnivač festivala jest redatelj i producent Nenad Puhovski. Budući da Klasičnu gimnaziju pohađa puno mladih filmologa, oni su se također odlučili upustiti u malu avanturu i posjetiti ovaj zanimljivi festival.

Film kao sredstvo propitivanja slatko-gorkih odnosa

Klasičari filmolozi zaputili su se u petak 1. ožujka u Kaptol centar pogledati jedan teen dokumentarac. Riječ je o danskome filmu „The Two of Us“ ili „Nas dvoje“ redatelja Emila Nasbyija Hansena koji iznosi istinitu i realnu priču o tinejdžeru i tinejdžerici iz Kopenhagena te o njihovu pokušaju održavanja bliskoga prijateljstva nakon prekida. Više nisu zajedno, ali ne mogu jedno bez drugoga te žele ostati bliski. Film jest snimljen kao dokumentarac, ali za glavne likove kamera kao da ni ne postoji. Priča je ležerna i svakodnevna, ali također je nešto što se rijetko viđa u filmovima, a to je prikaz surove stvarnosti koja može biti jako slatka, ali i teška. S ovim se filmom puno tinejdžera može poistovjestiti, a i meni se osobno jako svidio pa ga toplo preporučujem svima vama koji ovo trenutno čitate!

U nekolicini klasičara tako su seprobudili oni možda malo skriveni filmaši te su u mnogima buknule nove zamisli za stvaranje vlastitih kratkometražnih filmića. Želimo im i svu sreću da u tome i uspiju!

FOTO: Vasja Irma Ivković