Klasičari “Šumoborci”

Učenici Klasične gimnazije po treći su put pokazali svoju marljivost i upornost sudjelujući u programu “Šumoborci”. Iskustvo s ovogodišnjeg pošumljavanja donose vam naš mladi novinar Maks, učenik 1. razreda i maturantica Sunčica, naša prekaljena novinarka.

Maks Poturić:
Idemo na put

Ožujak je mjesec Šumoboraca. I ove su godine 14. ožujka naši učenici zajedno s profesoricama Prgomet i Sladoljev autobusom od škole krenuli na put do sela Perjasica u općini Barilović pokraj Karlovca. Vožnja autobusom trajala je otprilike sat i pol, a učenici su se zabavljali zajedno s profesorima prolazeći kroz idilični kraj. Došavši na lokaciju sadnje, dočekali su nas volonteri Hrvatskih šuma i Zajednice izviđača Hrvatske. Pripremili su nam sendviče, tople napitke i opremu za sadnju. Demonstrirali su način pravilne sadnje sadnica hrasta i iznijeli druge podatke o mjestu sadnje te kako bi naša šuma mogla izgledati u budućnosti. Vrijeme je bilo pomalo tmurno, ali nas to nije spriječilo da damo sve od sebe.

Kad se male ruke slože…

Nakon kratkog uvoda i objašnjenja, stavivši rukavice i uzevši alate, naši učenici krenuli su na posao. Dočekao nas je neravan, blatnjav i prostran teren, ali u njemu smo vidjeli potencijala. Podijelili smo se u parove te smo bez puno oklijevanja prionuli poslu. Polako smo, i koliko je to bilo moguće ispravno, sadili sadnice koje su nam podijelili volonteri. Sadili smo 2-3 sata bez prestanka, bili smo prljavi od zemlje, znojni i umorni, ali su se zato plodovi našega rada svakako isplatili. Posadili smo zajedno s volonterima Hrvatskih šuma i Zajednice izviđača Hrvatske te učenicima Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac taj dan čak 2000 stabala!

Završivši posao, sa zadovoljstvom smo ostavili svoje alate i vratili se do kampa gdje nas je čekala hrana i piće. Nakon kratkog predaha, bilo je vrijeme za povratak. Putujući do Zagreba odmarali smo se u autobusu i ponosno razgovarali o poslu koji smo izvršili.

Sunčica Bencetić:
Klasično pošumljavanje

Novom akcijom pošumljavanja 14. ožujka na Perjasici u općini Barilović službeno smo kao ustanova započeli treću godinu  sudjelovanja u akciji Šumoborci, edukativnom programu sadnje stabala kojemu su glavni ciljevi smanjiti emisije CO2 i kroz praktičan rad potaknuti djecu i mlade na volotiranje, edukaciju o šumama i brigu za zajednicu i okoliš. Akcijom se do sada posadilo 180 000 sadnica.  Godišnje se u Hrvatskoj zasadi približno 11 milijuna stabala, a procjenjuje se da bi svatko trebao zasaditi barem 250 stabala u toku godine. Tim velikim brojkama klasičari su doprinijeli sa 700 posađenih sadnica s ove akcije.

U jutarnjim satima pred školom našlo se 49 učenika zajedno s profesoricama Ivanom Prgomet i Anom Sladoljev. Na lokaciji su nas dočekali domaćini iz društva Hrvatske šume Zvonko Pinušić i Ivan Milčić koju su ujedno bili odgovorni za samu edukaciju o sadnji. Od predstavnika Šumoboraca prisutan je bio Alen Konjević.

Riječ dana svakako je bio alat kojim smo sadili- sadilja (mini štihača) kojom smo se koristili u parovima. Tijekom pauze pružena nam je bila hrana i piće, ukusni sendviči i čaj kojima je proces sadnje poprimio obilježlje piknika u prirodi.

Na put kući ispratilo nas je lijepo vrijeme i topli osmjesi hrvatskih šumara. Oplemenjeni ovim prekrasnim danom na kojem smo učinili nešto dobro za sebe i druge, nadamo se da će “klasično pošumljavanje” postati tradicijom Škole.

TEKST: Maks Poturić i Sunčica Bencetić

FOTO: prof. Ana Sladoljev