Klimatski kolaž

U organizaciji udruge “Tatavaka” provedena je edukacija za nastavnike „Klimatski kolaž“. Edukacija se održala u srijedu, 17. veljače, u svečanoj dvorani škole, a prisustvovali su joj ravnatelj Boris Anić te nastavnice kemije, biologije, matematike, povijesti, etike i hrvatskog jezika. Edukaciju su vodile Ivana Kordić, ekološka aktivistica, i Dubravka Vitali Čepo, profesorica na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Poučavanje o klimatskim promjenama
Nastavnici i ravnatelj Klasične gimnazije s voditeljicom predavanja Dubravkom Vitali Čepo

Svrha je klimatskog kolaža kao inovativnog pedagoškog alata poučavanje o uzročno-posljedičnim vezama klimatskih promjena. U toj se metodi koristi i razvija zaključivanje, timski rad i komunikacijske vještine u donošenju grupnih odluka, kreativnost u stvaranju vizualnog prikaza klimatskih promjena te znanje svih prirodnih predmeta i vještina (npr. čitanje grafova, tumačenje statističkih podataka i uočavanje logičkih veza).

U ovoj se tehnici znanje usvaja u skupinskom radu, nakon čega slijedi izlaganje o stečenim spoznajama koje se zatim proširuju u dijalogu s voditeljicama. Takav pristup čini ovaj alat primjenjivim na različite uzraste i stupnjeve obrazovanja i informiranosti o temi. Pogodan je za projektni i interdisciplinarni pristup poučavanju, stoga je ova radionica nedvojbeno doprinijela proširenju metodičke ponude škole. Veselimo se što ćemo uskoro opet zaigrati klimatski kolaž, no ovaj put i s učenicima.

FOTO: Ivana Kordić