Maturalno putovanje u Dalmaciju

Salona – antička metropola

U nedjelju, 10. travnja započelo je maturalno putovanje 4.a i 4.f razreda. Polazak je bio u 7.30 kod muzeja Mimare. Iako je put trajao šest sati, nama se to nije činilo dugo jer smo svi bili uzbuđeni i spremni za zasluženi odmor. Naše prvo odredište bilo je antička metropola rimske provincije Salona te smo uz vodstvo Luke Donadine razgledali ostatke razrušenog grada. Nakon toga došli smo u hotel, raspremili stvari i imali kraći odmor. Uslijedio je posjet muzeju Ivana Meštrovića – našeg najpoznatijeg hrvatskog kipara i arhitekta. Nakon razgledavanja njegovih poznatih, predivni skulptura slijedio je posjet arheološkom muzeju uz ponovnu pratnju vodiča Luke koji nam je ispričao svakakve zanimljivosti o povijesnim otkrićima iz Salone. Završetkom razgledavanja, vratili smo se u hotel gdje smo imali večeru. Ostatak večeri imali smo slobodno, no imali smo ograničen izbor za mjesto izlaska jer je bila nedjelja pa nije puno toga bilo otvoreno.

Bok uz bok: Dioklecijan i sv. Duje

Drugi dan našega putovanja posjetili smo najpoznatiju i najatraktivniju lokaciju svim turistima pa i nama: Dioklecijanove podrume i katedralu sv. Duje sa zvonikom. Uz stručno vodstvo Ive Ćurić koja se vrlo domišljato maskirala u Prisku (poznatija kao druga Dioklecijanova žena) na vrlo zaimljiv i interesantan način prikazala nam je i ispričala povijest Splita i same palače. Također, imali smo priliku popesti se na sam zvonik sv. Duje s kojeg je pogled bio zadivljujuć. Jedina zamjerka svima je bila to što je vjetar puhao cijeli dan. Nakon kraćeg puta od sat vremena stižemo u Trogir. Predviđeno je bilo da posjetimo Kaštelu Kamerlengo, no zbog nesporazuma na kraju nismo imali priliku ući pa su nas razrednice odlučile počastiti osježavajućim sladoledom nakon kojeg je slijedio povratak u hotel i večera. Kraj večeri iskoristili smo tako da smo se skupili u jednoj sobi i razmjenjivali dotadašnje dojmove. 

Fortica i Petar Hektorović

Treći dan svi smo bili malo umorni jer smo morali ići na rani trajekt prema Hvaru. Sama vožnja bila je opuštajuća, a vrijeme smo proveli igrajući društvene igre dok su neki čak i zadrijemali. Mnogo nas se začudilo kada smo vidjeli da su ulice Hvara gotovo prazne, a radila su samo dva restorana u kojima smo kasnije ručali. No najprije smo razgledali stari grad Hvar i posjetili kuću jednog od najpoznatijih hrvatskih pjesnika – Petra Hektorovića. Većinu nas je oduševio ribnjak koji je bio u sklopu kuće, pa nam je često odvlačio pažnju tijekom predavanja. Zatim smo se zaputili prema tvrđavi Fortica koja ima doista slikovit pogled na Hvar. Prije polaska na trajekt naši hrabri dečki odlučili su se na jedno brzinsko kupanje u trajektnoj luci. Tijekom večere razrednice su nas obavijestile o izenenađenju – vode nas u muzej virtualne stvarnosti! Ostatak večeri proveli smo šećući rivom i razgovarajući o očekivanjima sutrašnjeg posjeta muzeju.

Naš posljednji dan započeo je obećanim muzejom „Dioklecijanov san“. Podijelili su nas u tri grupe gdje su nam podijeljene VR naočale. U kratkom videozapisu Diklecijanov rob Severin pokazao nam je ulice staroga Splita i ispričao poneku Dioklecijanovu anegdotu. U Šibeniku, posljednjem gradu koji smo posjetili, otišli smo u tvrđavu sv. Mihaela u kojoj se nalazi i muzej u kojemu smo u obliku kratkih videa vidjeli legende o osnutku Šibenika. Naša posljednja destinacija bio je glavni trg gdje smo vidjeli poznatu crkvu sv. Jakova. Na povratku profesorica Fröbe odlučila nas je ispitati kratkim kvizom gdje je dodijeljeno sedam nagrada.