Maturanti u Hrvatskom saboru i na kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

KLASIČARI U SABORU

Klasična gimnazija i ove je godine odvela svoje maturante u posjet Saboru gdje su imali priliku osim razgledavanja sudjelovati i u živoj komunikaciji sa zastupnicima. Tijekom zadnjih nekoliko godina, posjeti Saboru prešli su u svojevrsnu tradiciju koja je mnogima otvorila oči. Umjesto suhoparnog gledanja vlasti iza televizijskih ekrana, ovakvim aktivnim pristupom stvorena je uspomena koja ima potencijal procvasti u buduću karijeru nekih maturanata.

U srijedu 28.2. u pratnji profesorica Snježane Krajinović, Kornelije Pavlić i knjižnjičarke Milane Josić desetci maturanata u sklopu nastave Politike i gospodarstva  zaputili su se prema Markovu trgu u zgradu Sabora. Nakon sigurnosne provjere spretno nas je dočekao Dario Kovačić te u ulozi vodiča proveo ostatkom zgrade.  Brzom šetnjom ubrzo smo došli u prostor galerije gdje nas je iz Sabornice pozdravio potpredsjednik Sabora Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine u Saboru. Naša zadnja destinacija bila je ni više ni manje nego prostorija u kojoj su nas dočekali potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac i zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić. Narednih sat vremena proveli smo u razgovoru, točnije u pitanjima o različitim problemima koje primjećujemo u zajednici. Teme su varirale od modernizacije obrazovanja, preko prometa pa i šokantnih izjava dotičnih političara u medijima. U razgovoru su se čak angažirale i naše profesorice preispitujući svjetonazore i sustav vrijednosti mladih ljudi.

Naše saborsko vrijeme razgovora brzo je prošlo ispunjeno zanimljivim pričama i iskustvima zastupnika. Ovaj posjet svakako je bio korisno i obogaćujuće iskustvo. Smatram da bi trebao postati obvezna praksa budućih generacija kako Klasične gimnazije tako i ostalih srednjih škola Hrvatske.

ČETVRTO KVIZ-NATJECANJE UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA – KLASIČARI OSVOJILI VISOKO 8. MJESTO

Naše sljedeće druženje s Hrvatskim saborom upriličeno je 22. ožujka 2024. na online kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” Cilj je ovog natjecanja za učenike srednjih škola pružiti im mogućnost testiranja svojih znanja o Hrvatskom saboru, njegovim ustavnim nadležnostima i ustrojstvu, procedurama u donošenju akata, kao i o pravima i obvezama saborskih zastupnika. Boje Klasične gimnazije između 55 prijavljenih srednjih škola Republike Hrvatske branili su učenici Mia Rak, učenica 4.a razreda, Petar Barać, učenik 4.e razreda te Svebor Graonić, učenik 4.f razreda. Zauzeli su visoko 8. mjesto s osvojenih 81 od mogućih 90 bodova. Čestitamo Miji, Petru i Sveboru koji će možda u budućnosti i ozbiljno zasjesti u saborske klupe. Čestitamo, naravno, i njihovoj mentorici prof. Snježani Krajinović koja ih je pripremala za ovo natjecanje.

FOTO: prof. Snježana Krajinović, Sabor.hr – Online kviz-natjecanje