Medijski zalogajčići za karantenu 2020.

ŠTO ČITATI, SLUŠATI, GLEDATI I IGRATI – II. DIO

Niz recenzija ovdje je za svaku osobu koja pati od druge po redu najgore boljke koje nam je situacija s koronavirusom donijela – dosade. Svaki tjedan karantene na ovoj stranici ćete moći naći novo preporuke za čitanje, gledanje, slušanje i igranje.

Što čitati? Cory Doctorow: Mali brat

Doctorowljev roman o hakerima u borbi protiv totalitarne vlade savršen je roman za tinejdžere – pun je ozbiljnijih tema poput terorizma, totalitarističkih vlada i seksa, a nije baš za odrasle jer je pun tinejdžerske buntovnosti. Radnja prati Marcusa Yallowa – mladog kompjuteraša koji, nakon što teroristički napad da ispriku vladi za uvođenje potpune kontrole nad svojim građanima, postaje vođa pokreta koji se protivi takvim malicioznim mjerama „zaštite“. Pod pseudonimom w1n5ton organizira vojsku istomišljenika koja protestima, hakerskim napadima i sabotažom malo po malo trga čelični stisak nadzora nad njegovim gradom. Iako se proteže preko 350 stranica, snažno bih je preporučio svim vršnjacima koji se dosađuju zbog karantene.

 

Što gledati? David Lynch: Dune

Iako je premijera filma Dune (2020.) odgođena zbog trenutačne situacije, svejedno možemo uživati u epskoj avanturi Paula Atreidesa na planeti Dune – jedinom mjestu na kojemu se čudesni spoj „Spice“ rudari. Taj spoj, koji omogućuje članovima Navigacijskog ceha da žive neprirodno dugo i trenutno transportiraju svemirske brodove na velike udaljenosti, upravlja svemirom. Kako bi međuplanetarna trgovina funkcionirala, članovi Navigacijskog ceha moraju imati stabilan pristup „Spiceu“, pa tako tko kontrolira „Spice“ kontrolira svemir. Naravno, protagonist je vrlo ambiciozan, ali ima i moćne neprijatelje koji se žele dočepati „Spicea“ . Ovu cjelovečernju avanturu od tri sata preporučam svim fanovima SF-a koji žele vidjeti nešto drugačije.

Što slušati? Kraftwerk: 3-D Der Katalog

Legendarni bend Kraftwerk koji je svojim radom revolucionirao elektronsku glazbu vratio se 2017. sa svojim najnovijim albumom – 3-D Der Katalog. Remaster mnogih njihovih pjesama s modernom 3-D tehnologijom stvara iluziju da zvukovi dolaze iz različitih smjerova što samo unaprjeđuje kvalitetu egzotičnih zvukova po kojima je Kraftwerk poznat. S albuma bih pogotovo preporučio „Trans Europe Express“, „Computer Love“ i „Metropolis“. Iako su zvukovi ovoga albuma malo preegzotični za neke ljude, svejedno svim srcem preporučam ovaj album bilo kome tko želi čuti nešto što odstupa od norme.

Što igrati? Dodge roll: Enter The Gungeon

Kada je ime igre igra riječima, odmah znate da je ispred vas nešto vrckasto i originalno. Kada pomislimo na Dungeon crawler žanr (žanr koji se sastoji od istraživanja velikog prostora s više vertikalnih razina i borbe protiv stanovnika svake od njih kako biste se dočepali materijala i opreme koji služe da to možete raditi brže i bolje), pomislimo na srednjovjekovnu okolinu. Enter The Gungeon izvrće sva naša očekivanja: umjesto kostura sa sjekirama u Gungeonu nas dočekaju metci s nogama i rukama koji drže pištolje i kalašnjikove, umjesto plaćanja zlatnim dukatima, plaća se mesinganim puščanim kućištima, a umjesto da ubijemo zmaja i tako osvojimo legendarni mač, ubijemo Draguna (eng. dragon – zmaj, gun – puška) i osvojimo legendarni pištolj koji može ubiti prošlost. Tijekom te avanture možemo se služiti sa preko 270 predmeta i preko 230 pušaka koje variraju od vrlo velikog metka koji puca male puške do kalašnjikova napravljenog od kostiju. Ne samo to, nego i svaka puška i predmet ima dvije do tri interakcije s drugim predmetima i puškama, pa tako bez obzira na to koliko igrate – nikad nećete vidjeti baš SVE. Iskreno bih preporučio ovu igru svima koji su spremni na nešto frustracije jer su neki dijelovi izrazito teški. Na sreću, može vam se pridružiti i jedan suigrač kako bi vam olakšao avanturu.