Otvori se za zdravlje

SHE PROJEKT U KLASIČNOJ GIMNAZIJI

Ove godine naša škola priključila se Mreži škola koje promiču zdravlje “Schools for Health in Europe Network Foundation (SHE)”. Planovi su prije prelaska u virtualni svijet podrazumijevali niz aktivnosti i gostovanja u školi te gostovanja naših učenika u partnerskim hrvatskim školama. U novonastalim okolnostima u sklopu virtualnih mogućnosti poticali smo suradnje s partnerima koji nam mogu pomoći u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja.

Mens sana in corpore sano

Krovna tema SHE projekta u Republici Hrvatskoj ove godine je mentalno zdravlje, a nema boljeg mjesta od Klasične gimnazije za buđenje zdravog duha u zdravom tijelu ii kako bi klasičari rekli mens sana in corpore sano. Ponosni smo što su usprkos pandemiji i potresu učenici i nastavnici nastavili zajedno stvarati slagalicu zdravlja i možemo se pohvaliti virtualnom izložbom kojom planiramo završiti ovu godinu.

Tema koja je objedinila našu ovogodišnju suradnju nazvana je Otvori se za zdravlje te  donosimo prikaz običaja starih Grka i Rimljana koji su povezani sa zdravljem – kako su čuvali svoje zdravlje, koliki im je bio životni vijek, kako su se koristili svojim slobodnim vremenom, kako su njegovali svoje tijelo, kojim su se sportovima bavili, kako su terme utjecale na zdravlje ljudi. I, naravno, sve to smo povezali s današnjim vremenom i navikama suvremenog čovjeka, onog koji živi punim plućima, upija život i promišlja o zdravim navikama i kako se nositi s izazovima istovremenog obilja i otuđenosti, fizičke distance i socijalnog promišljanja o drugima. Kako izgledaju rezultati učeničkih radova možete provjeriti OVDJE.

Tim okupljen oko projekta SHE u našoj školi uz učenike tvore Boris Anić, Danica Franić, Ondina Mirt Puškarić, Jadranka Pešut Buntak (zamjenica koordinatorice projekta), Ariana Stepinac, Kristina Šunjić (Koordinatorica projekta) i Galjina Venturin.

Veselimo se nastavku rada na ovim važnim temama i pozivamo vas da nam se pridružite!