Putujem i učim: Ogulin

Ogulin kao inspiracija

Prvo ovogodišnje putovanje grupe Putujem i učim održalo se u nedjelju 15. listopada kada se nekolicina klasičara u pratnji profesorica Inge Fröbe Naprta, Ivane Car Jakovljević i Marine Mikac zaputila u grad koji je rodno mjesto naše spisateljice Ivane Brlić Mažuranić – Ogulin. Grad je smješten u podnožju planine Klek i u njegovu podzemlju nalazi se Đulin ponor koji daju gradu poseban ambijent. Toliko poseban da su njegovi krajolici inspiracija za mnoge bajke Ivane Brlić Mažuranić.

Pogled na Đulin ponor

Vještice i vješci

Nakon ugodne jutarnje vožnje vlakom na željezničkom kolodvoru dočekala nas je gospođa Sabina Gvozdić koja nas je zatim povela do dvorišta Zavičajnog muzeja gdje smo svi dobili vozačke dozvole za metle. Zatim smo se prisjetili osnovnoškolskih lektira kroz priču o Regoču i vili Kosjenki dok smo čekali da se otvori muzej o spisateljici, koja je gledajući isti pogled na planinu Klek, osmislila tu bajku. Muzej je bio interaktivno uređen i naučili smo mnogo o životu Ivane Brlić Mažuranić, ali i o povijesti književne vrste bajke. Mogli smo čitati bajke na drugim jezicima i prisjetiti se ranijeg djetinjstva s pomoću priča kao što su Šegrt Hlapić i Bijeli jelen.

Posjet Ivaninoj kući bajke

Kišni obilazak

Nakon muzeja zaputili smo se u obilazak grada koji nije velik, ali ima mnogo toga za ponuditi. Iako je padala kiša, uspjeli smo vidjeti planinu Klek, Đulin ponor, obići crkvu sv. Križa, spomenik kralju Tomislavu, Cesarovac i naposljetku Zavičajni muzej gdje smo naučili puno o povijesti Ogulina i njegovim značajnim osobama. Nakon dugog, ali i ispunjenog dana vratili smo se vlakom u Zagreb.

FOTO: Ivana Car Jakovljević