Putujem i učim u Beču

Grupa Putujem i učim Klasične gimnazije u subotu 14. siječnja zaputila se u Beč, grad umjetnosti, kulture, zapanjujuće arhitekture i ugodne atmosfere. Kao deseti najveći grad Europske unije, te daleko najveći i glavni grad Austrije Beč je njezino političko, gospodarsko te kulturno središte. Smješten je na obali Dunava što mu pridaje na prometnoj i trgovačkoj važnosti.

U manjem broju, no ipak energični

Putovanje je započelo polaskom autobusa u ranim jutarnjim satima ispred gradskog poglavarstva. Iako su bili u manjem broju no inače, polaznici grupe pjesmom su održali pozitivnu energiju za vrijeme vožnje autobusom. U pratnji učenika bile su profesorice Ivana Car Jakovljević i Inga Fröbe Naprta. Uz nekoliko kratkih stanki vožnja je prošla brzo i u dobrom duhu.

Dobro raspoložena skupina uživala je u šetnji glavnim gradom Austrije

Dolaskom u Beč oko 12 i 30 uz pratnju vodiča krenuli smo u obilazak grada. Posjetili smo neke od znamenitosti na području kružnog pojasa „Ringa” koji je zamijenio gradske bedeme porušene u 19. stoljeću. Neke su od lokacija zgrada parlamenta, gradski park te nova gradska vijećnica. Nastavili smo šetnju Hofburgom, carskom rezidencijom te simbolom Habsburške Monarhije. Španjolska škola jahanja tradicionalna je škola jahanja lipicanaca koja se provodi upravo u Hofburgu. Za kraj obilaska imali smo priliku vidjeti Katedralu svetog Stjepana smještenu na istoimenom trgu u samoj srži grada. Građena je u gotičkom i romaničkom stilu. Njezin krov upečatljivih boja jedan je od najprepoznatljivijih simbola Beča.

Monetov vrt – suvremeni koncept izložbe

Učenici tijekom obilaska multimedijske izložbe Monetov vrt.

Nakon slobodnog vremena provedenog u istraživanju bečke gastronomije i ostalih ponuda koje grad nudi po dogovoru smo u 18 sati krenuli prema autobusu. Nakon kratke vožnje došli smo do bečke izložbene dvorane Marx Halle gdje smo obišli multimedijsku izložbu „Monetov vrt” radi koje smo prvenstveno odlučili posjetiti Beč. Imali smo priliku doživjeti jedinstven te originalan prikaz Monetovih djela u nekom novom ruhu. Moderna tehnologija u kombinaciji s glazbom umjetnikove autentične živopisne boje pretvorila je u iluziju te nas je bacila u trans. Najzanimljiviji je dio izložbe presjek najpoznatijih Monetovih djela koja su predstavljena interaktivno: promatrač se nalazi usred slike te i sam postaje dio njena prikaza.

Po svršetku obilaska izložbe, u kasne večernje sate došlo je vrijeme za povratak u Zagreb i nestrpljivo iščekivanje sljedeće avanture grupe Putujem i učim.

FOTO: privatna arhiva učenika 1. e razreda