17.2 C
Zagreb
Petak, 27 svibnja, 2022

Putujemo i učimo: Češka

POSJET EUROPSKOJ PRIJESTOLNICI

Za Prag kažu da je jedan od najljepših gradova na svijetu. Raskošna srednjoeuropska arhitektura, bogata povijest i brojne legende krase glavni grad Češke. Prema legendi je za njegov nastanak, ali i mjesto gdje je nastao, odgovorna princeza Libuše, poznata danas Pražanima po vidovnjačkim sposobnostima. Usmjerivši prst prema istoku rekla je da će tamo sresti čovjeka koji pravi prag za svoju kuću. Rekla je da na tome mjestu treba sagraditi novi dvorac (grad) kojega opisuje kao grad čija će slava dosezati zvijezde. Iako crkvi ima na svakom uglu, a panoramu grada krase crkveni tornjevi, u prošlosti je građane i vladare Praga jako zanimala i ezoterija i alkemija pa danas njihovi potomci mogu pričati legende i kratke anegdote koje gradu daju poseban čar.

Za vrijeme putovanja vrijeme nas je služilo te smo osunčani suncem mogli uživati u znamenitostima Češke.

Mi smo u posjet gradu čije je slava dosegla zvijezde krenuli u jedan ujutro u nedjelju 6. listopada. Prva noć u busu prošla je relativno mirno, a grupa se podijelila na dvije grupe – prilagodljive, koji su odmah zaspali, i one druge, koji su većinu noći tražili optimalnu pozu koja bi im omogućila normalan protok krvi u nogama, i zavidjeli onima iz prve grupe. Prvo spavanje nije dugo trajalo – uslijedilo je buđenje na slovenskoj granici i psihološka priprema za postrojavanje pred autobusom. Na kraju ništa od toga, policajce je očito iscrpio makedonski autobus ispred nas.

Telč je poznat po svome gradskom središtu čiju ljepotu štiti i UNESCO.

Ujutro smo stigli na naše prvo odredište u Češkoj – Telč. Sam centar grada je malen: renesansno-barokni trg glavna je atrakcija, uz gradske zidine, renesansni dvorac i ribnjak. Fasade starih zgrada oslikane su zgrafito tehnikom, čestom na zgradama diljem Češke. U nedjelju ujutro grad je bio miran i tih. Nakon kruna-euro-kruna-kuna vježbanja matematike novi izazov bio je pronalaženje otvorenog kafića zainteresiranog za stranu valutu. Jer češke krune, usprkos češkim turistima koji navodno jako vole Jadran, nije lako naći u Hrvatskoj. Sve u svemu – prilično lijep grad.

Dvorac Krumlov drugi je po veličini u Češkoj – veći od njega jedino je praški dvorac Hradčany.

Nakon pospanog Telča krenuli smo za Prag. A tamo nas je dočekala potpuno drukčija atmosfera – kaotičan obilazak uz stalno sudaranje s turistima iz cijeloga svijeta. Prvi dan vidjeli smo astronomski sat na gradskoj vijećnici. Osim vremena, sat pokazuje položaje Sunca, Mjeseca i drugih planeta i zodijačke konstalacije. Uz to, svaki puni sat ispriča priču o prolaznosti života: kostur klimajući glavom zvoni zvoncem i prijeti pješčanim satom trojici mladića. Jedan je zagledan u ogledalo, drugi zaokupljen vrećom novca, a treći svojom gitarom. Tu su i Isus i dvanaest apostola te zlatni pijetao koji kukurikanjem završava mehaničku predstavu. Sat je senzacionalan, a jednako su takvi i Karlov most i Židovska četvrt. Navečer smo prvi put vidjeli i naš hotel – Tristar (kako originalno ime za objekt s tri zvjezdice!). Uslužnost osoblja potvrđuje tezu da žive od srednjoškolaca, a ne od izbirljivih bogataša. Za večeru riža i zbunjujuće meso oblika piletine s okusom hrenovke – dakle riža. Na sreću, u međuvremenu smo se oboružali krunama pa smo tijekom večeri uspjeli nadomjestiti večeru iz našeg dragog hotela uličnim specijalitetima poput trdelnika, pečene slastice od tijesta.

Drugi dan uživali smo skićući se Pragom, iako je puno zanimljivije bilo navečer. Uz ostalo, posjetili smo i gostionicu “U Fleku” – svi rođeni južno od Svetog Roka vjerojatno znaju da je tamo osnovan nogometni klub Hajduk. Dobra hrana, ambijent 19. stoljeća i … 🙂

Sljedeće jutro napuštamo Prag i krećemo na posljednju točku na ovom izletu – Češki Krumlov. Grad na prvi pogled sličan Telču, nastao oko dvorca s kojeg puca prekrasan pogled na gradske krovove. Time smo završili ovaj kratak obilazak Češke – bilo je iscrpljujuće, ali zabavno. Putovanja su uvjek dobra, one dosadne i naporne trenutke zaboravimo, loši završe u šalama, i na kraju ostaje samo niz dobrih sjećanja.

FOTO: Davor Svaguša

 

Pavo Novokmet
Pavo Novokmet
Pavo voli druženje i glazbu, a kada je sam, voli i zapjevati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI