Seminar Salonae Longae

Od antičke Salone do humanističkog Splita

Učenici 3. f razreda te Lara Pipinić, Franka Miklaušić, Leon Prahin i Svebor Graonić uputili su se 16. ožujka u Split na jubilarni 10. seminar Salonae Longae. Trodnevni seminar za školarce održava se u organizaciji I. gimnazije Split i Instituta Latina & Graeca iz Zagreba, a sudjelovali su učenici Privatne klasične gimnazije, Nadbiskupske klasične gimnazije, Klasične gimnazije iz Zagreba, Prve gimnazije Maribor te I. gimnazije Split. Tema ovogodišnjeg seminara bila je gozba od antike do srednjeg vijeka.

Prožimanje terenske nastave i lektorata

Seminar je obuhvatio niz lektorata kao i terenskoga rada

Nakon dolaska u Etnološkom muzeju pozdravni govor održala je ravnateljica Prve gimnazije u Splitu Dobrila Gotovac Stipaničev koja je predstavila program seminara i podijelila radni materijal kojim su se polaznici služili ostatak seminara. Seminar je započeo obilaskom Dioklecijanove palače u pratnji profesora Joška Belamarića, a zatim su se polaznici seminara uputili u Etnografski muzej gdje je održan lektorat profesorice Brune Kuntić-Makvić s kojom su učenici obrađivali Nestorovu gozbu i neočekivanog gosta Telemaha. Slijedilo je predavanje profesorice Tonije Andrić o srednjovjekovnoj prehrani i gozbama u tadašnjem Splitu i Dubrovniku. 

Sljedeći dan započeo je obilaskom Salone gdje su se učenici zadržali tri sata te su mogli vidjeti razne ostatke iz antike kao što su terme i amfiteatar. Nakon ručka učenici su se uputili u Prvu gimnaziju gdje su obrađivali dva lektorata. Prvi lektorat održala je profesorica Inge Belamarić koja je s učenicima prevodila dijelove enciklopedije „Prirodoslovlje“ Plinija Starijeg. Profesorica Josipa Bašić svojim je lektoratom predstavila Posljednju večeru i njen prikaz u različitim evanđeljima. Učenici su prevodili dijelove Evanđelja po Luki, Evanđelja po Mateju i Evanđelja po Marku. 

Epigrafska radionica

Subotu su polaznici seminara započeli obilaskom Arheološkog muzeja u Splitu uz pratnju profesorice Inge Vilogorac Brčić. Slijedila je epigrafska radionica u kojoj su učenici pokušavali iščitati i prevesti natpis na oltaru Kurije Priske. Nakon povratka u gimnaziju profesor Neven Jovanović upoznao je učenike s različitim antičkim tekstovima koji su vezani uz gozbe. Učenici su, uz pomoć profesora, prevodili tekstove Platona, Cicerona i Petronija. Za kraj je profesorica Ankica Bralić Petković vodila predavanje o rimskim gozbama i hrani koja se posluživala na njima.  

Sudionici seminara na završnoj priredbi

Na završnoj priredbi koja je održana zadnjeg dana seminara, 19. ožujka u Etnografskom muzeju odabrani su učenici predstavili lektorate čitajući tekst na latinskome i prijevod do kojeg su došli zajedničkim radom. Učenici su nagrađeni izdanjem knjige „O vodenim bićima“ profesorice Inge Belamarić, prijevoda Plinija Starijeg na hrvatski jezik.

FOTO: Svebor Graonić