Izrael u Klasičnoj

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor posjetio je Klasičnu gimnaziju 28. svibnja. Tom je prilikom prisutnim učenicima i profesorima škole održao predavanje u kojem se osvrnuo na povijest Države Izrael i sadašnju društveno-političku situaciju.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor tijekom predavanja u Klasičnoj gimnaziji

Istaknuo je da je prošle godine bila 20. godišnjica suradnje Republike Hrvatske i Države Izrael, ali da i dalje većina ljudi kada pomisli na Izreal, prvo pomisli na ratove. Veleposlanik se nada da će se ovakvom vrstom susreta naš pogled na situaciju u Izraelu promijeniti.

Veleposlanik je govorio o trudu koji je uložen kako bi Izrael postao priznata država i o obližnjim narodima koji imaju drugačije planove. Također je spomenuo nekoliko osoba bez kojih današnjeg Izraela ne bi bilo, uključujući Theodora Herzla koji je zaslužan za prvotnu ideju o židovskoj državi. Herzl je preminuo 1904. godine te nažalost nije doživio ostvarenje svoje ideje kada je 14. svibnja 1948. godine osnovana Država Izrael.

Zaključno, veleposlanik Mor istaknuo je mogućnost buduće suradnje u obliku ponovnih susreta kao i programa razmjene učenika.

 

FOTO: Dan Polimac