Slavljem 415. godišnjice osiguravamo bolju sutrašnjicu

415 STABALA ZA 415 GODINA

Ovogodišnja obljetnica osnivanja Klasične gimnazije obilježit će se, između ostaloga, i u duhu ekološke osviještenosti. Projektom “415 stabala za 415 godina Klasične” voljni učenici povezali su se s nastavnicama Sonjom Desnicom i Anom Sladoljev i uz potporu Saveza izviđača Hrvatske i udruge Tatavaka upustili se u simbolično sađenje 415 mladica hrastova prigodom obilježavanja 415. godine osnivanja Gimnazije.

Budući da smo pobliže upoznati s klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama,  a jednako zainteresirani da svojim angažmanom podignemo svijest o brizi za okoliš, rodila se ideja o sadnji stabala. Otuda i naziv same akcije, Kaže profesorica Sladoljev.

Voditeljice projekta u uvodnome su dijelu današnjeg sastanka predstavile vodeću misao i neslužbeno geslo projekta – Zemlja diše! Cilj je projekta potaknuti učenike na promišljanje o svijetu u kojem žive i poduzimanje konkretnih akcija s ciljem poboljšanja kvalitete vlastitog života i unapređenja društva u cjelini. Stoga je cilj ove akcije na zanimljiv, aktivan i društveno koristan, a zabavan način podići svijest o klimatskim promjenama. Sadnja 415 stabala 11. studenog u blizini Demerja, osim što će odigrati određenu ulogu u vječnome ratu protiv prekomjernih razina ugljikova dioksida na području Zagreba i okolice, ima za cilj mobilizaciju učenika u svrhu podizanja svijesti o odgovornom odnosu prema okolišu.

PROMOVIRANJE PROJEKTA U ŠKOLI

U drugome dijelu sastanka, nakon što je odabranim izaslanicima svakoga razreda predstavljen projekt i njegov cilj, okupljeni učenici i nastavnici počeli su s rezanjem stabalaca iz recikliranog papira. Ovako izrezana stabalca bit će ispisana poticajnim porukama na temu Zemlja diše! i polijepljena po čitavoj školi. Tako će služiti kao stalan podsjetnik na potrebu za promišljanjem o vlastitom odnosu prema okolišu. Poruke će ispisati učenici zajedno sa svojim razrednicima. Format je poruka prepušten individualnoj volji autora (učenika), a u svrhu promicanja jezične raznolikosti škole, prihvatljivim su određene i poruke napisane na klasičnim jezicima te na drugim stranim jezicima koji se uče u Klasičnoj.

U svrhu promoviranja projekta angažirani su i školski likovnjaci, a redakcija časopisa MI pratit će daljni razvitak projekta u obliku multimedijskog izvještaja, čiji projicirani domet uključuje niz intervjua s vanjskim suradnicima na ovome projektu i snimljenu reportažu na samome mjestu sadnje, kao i kratak film.

FOTO: Ivana Črnelč