Trećaši u Istri i Dalmaciji

Generacija trećih razreda za svoj maturalac ove je godine dobila priliku putovati po Hrvatskoj jer su COVID mjere zabranile odlazak u druge zemlje. Trećaši su se tako zaputili na dva različita kraja Hrvatske te su, dobro se zabavljajući, posjetili i razne lokalitete.

3.A, 3.B i 3.D su u ponedjeljak, 25. travnja, prvi krenuli na svoje putovanje dok su 3.C, 3.E i 3.F krenuli dan kasnije, 26. travnja. Razredi A, B i D odsjeli su u Splitu, E i F u Metkoviću, a C razred smjestio se u Puli.

Tragom antičke baštine: Spalato, Salona i Tragurium

Budući da su razredi išli na tri različita mjesta, raspored im je također bio drugačiji.

Jedna je grupa prvi dan započela razgledavanjem ostataka antičkoga grada Salone u sklopu grada Solina. Učenici su se nešto kasnije zaputili u razgledavanje samoga Splita i znamenite Dioklecijanove palače. Smještanjem u hotel nakon slobodnog vremena zapečatili su svoj prvi dan izleta.

Sunčanje na zidinama Salone

Druga je skupina prvi dan putovanja također provela u obilasku Splita. Osim Dioklecijanove palače učenici su obišli i Meštrovićevu galeriju gdje su dobili uvid u dom poznatoga kipara. Nakon kratkoga slobodnog vremena u Splitu zaputili su se do Metkovića te se raspakirali u hotelu. Treća je skupina taj dan također posjetila Meštrovićevu galeriju, ali i Arheološki muzej u Splitu, a zatim se je zaputila prema Trogiru. Učenici su prošetali jezgrom grada Trogira posjetivši gradsku vijećnicu i Katedralu sv. Lovre.

Vožnja trajektom ili vožnja lađama

3. e na valovima Neretve

Sljedeći dan obje grupe dobile su priliku isploviti. A,B i D razredi sjeli su na trajekt te krenuli za Hvar, no (nažalost) većina je propustila dvosatnu vožnju spavajući. Na samom Hvaru posjetili su grad Hvar i Starigrad te tamo proveli cijeli dan.

Na kopnenom dijelu obale E i F razredi zaplovili su prekrasnom rijekom Neretvom nakon posjeta “in situ” muzeja Narona u selu Vid pored Metkovića. Kasnije su u Metkoviću produžili do Prirodoslovnog muzeja Metković te upili malo sunca na delti Neretve.

Otkrivanje zanimljivosti u Arheološkome muzeju Narona

Vraćam se Zagrebe tebi

Zadnji dan koji su učenici umorno čekali došao je. 3.A, B i D prije Zagreba posjetili su Omiš i zadnjim snagama se uspeli Omiškom Dinarom. Neki su se odvažili i zaplivali hladnim Jadranom za zadnji trijumf maturalca. Druga grupa prije polaska posjetila je antički grad Salonu kao što je prva grupa to odradila prvi dan. Nakon slobodnog vremena krenuli su za Zagreb.

Cekači na drugom kraju Hrvatske

3. c unutar pulske Arene

Prvi dan za 3.C bio je nešto drugačiji od ostalih razreda. Umjesto da nastave autocestom A1 do Splita, oni skreću na A6 prema našem najvećem poluotoku. Na mjestu između Novigrada i Poreča prvo su se zaustavili kod Jame Baredine gdje su obišli samu špilju, sudjelovali u radionicama i razgledali traktore (Traktor Story), nakon čega su se zaputili prema hotelu koji ih je čekao u Puli.

Drugi dan cekači su posjetili divnu Fažanu nedaleko od Pule te se trajektom dovezli do Nacionalnog parka Brijuni gdje su se turističkim vlakićem provozali otokom. Grad Poreč čekao ih je otvorenih ruku te im pokazao svoje najvrijednije kulturno dobro, Eufrazijevu baziliku.

Šećer na kraju

Sljedeći dan razgledali su prekrasnu Pulu u kojoj su dotad bili noćili te zavirili unutar zidina pulske Arene. Nakon toga prešli su na Cres i u Malom Lošinju smjestili se u drugi hotel. Naravno, u Malom Lošinju ne možete ostati a da ne posjetite muzej slavnoga Apoksiomena, slavni kip koji je pronađen na području Maloga Lošinja i kojemu je posvećen čitav interaktivni muzej. Prije dolaska u Zagreb zaustavili su se u malom gradiću Osoru te razgledali njegove malobrojne, ali znamenite lokalitete.

FOTO: Tara Duralija i privatne arhive učenika