Državna smotra LiDraNa 2022.

Konačno uživo

Smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva zadnje se dvije godine održava putem Zoom sastanaka, kako općinska i županijska smotra, tako i državna. Do pojave koronavirusa običaj je bio državnu smotru provesti negdje na moru, daleko od oblačnog Zagreba. Ove godine situacija je do zadnjega trenutka bila neizvjesna i nije se znalo hoće li se smotra ponovno održati online. Na sreću nas natjecateljica, odlučeno je da će se smotra ipak održati uživo, i to čak tri dana u Vodicama, kako je to i nekada bivalo.

Tako smo se Petrunjela Baće s Euripidovim monologom Medeja, Stella Pavlović s novinarskim uratkom Od riječi do (zlo)djela te ja, Tonka Pavić s literarnim radom Pusti noćas svoje kose, 27. travnja zaputile u Vodice, zajedno s našom mentoricom, profesoricom Ivanom Črnelč.

Kako smo sve tri maturantice, ovo je bio posljednji LiDraNo na kojemu smo mogle sudjelovati pa je sreća bila još veća što smo ga mogle obilježiti uživo.

Novinari i pisci

Državna smotra idealna je za upoznavanje talentirane mladeži iz cijele Hrvatske pa se tako prva večer nakon svečanog otvaranja smotre provela po sobama i na plaži, pjevalo se i družilo, a sljedećeg su jutra već bila začeta nova prijateljstva pa su i okrugli stolovi bili utoliko zabavniji. Drugi su dan povjerenstva okupila svoje pisce i novinare.

Zoran Ferić, Miroslav Mićanović i Kristijan Novak vodili su okrugli stol za literarni izraz.

Okrugli stol za literarne radove uvijek odašilje pozitivne vibracije, a ove su nas godine svojim pošalicama, ali i jako lijepim komentarima počastili pisci Zoran Ferić, Miroslav Mićanović i Kristijan Novak. Podijelili su nas u grupe i svaka je grupa dobila priliku razgovarati s jednim od pisaca. Moju je grupu vodio Kristijan Novak te nam je svima u grupi pohvalio tekstove te rekao kako znamo pisati i da nikada ne trebamo prestati. Kasnije su nam sva tri pisca zadala kreativni zadatak uvođenja različitih likova u priču te smo dobili priliku učiti od profesionalaca.

Okrugli stol za novinarske radove uvijek je nešto ozbiljniji od literarnog. Povjerenstvo su činili Saša Drach, Hrvatka Kuko, Antonela Nižetić-Capković i Marko Podrug. Nekim su tekstovima dali konstruktivne kritike, vođeni mišlju da oblikuju što bolje buduće novinare. I novinari su dobili zadatak na radionicama napisati kratku kritiku.

Petrunjela na pozornici

Okrugli stolovi završili su taman na vrijeme tako da smo i Stella i ja stigle pogledati Petrunjelin scenski nastup drugoga dana. Nekolicina dramskih nastupa istaknula se kvalitetom, a Petrunjelin je bio jedan od njih. Zaslužila je gromoglasan pljesak publike, a svidjela se i povjerenstvu čija je jedina kritika bila da joj nedostaje Medejina životnog iskustva i godina. Petrunjela je, bez obzira na to, uspjela odlično prenijeti Medejinu tugu i srdžbu.

Kraj smotre i svečano zatvaranje došlo je prebrzo i već je bilo vrijeme za povratak u Zagreb. Valjalo se oprostiti od kolega novinara, pisaca i glumaca. Nama je ovo možda zadnji LiDraNo, ali mlađe generacije još stignu stvoriti vlastita iskustva s državne smotre jer ipak je ona sada ponovno uživo.

FOTO: Ivana Črnelč