Rekordni broj kreativaca na LiDraNu

Sedam pozivnica na županijsku razinu smotre

Učenici Klasične gimnazije, njih čak dvadeset, koji su se okušali u samostalnim i skupnim scenskim nastupima te literarnim i novinarskim radovima na općinskoj razini smotre LiDraNo ni ove godine nisu podbacili. Smotra se održala u II. gimnaziji 9. i 10. veljače, a naši su natjecatelji pokazali svoje kreativno umijeće, saslušali komentare te konstruktivne kritike i savjete stručnjaka.

Na općinskoj se razini smotre natjecalo pedeset literarnih te trideset pet novinarskih radova, trideset tri samostalna scenska nastupa i čak osam skupnih scenskih nastupa. Konkurencija je ove godine u svim kategorijama bila rekordna po broju i jaka kvalitetom što čini postignuća sudionika još značajnijim i izuzetnijim.

Neočekivani rezultati u kategoriji literarnih radova

Među rekordnim brojem literarnih radova koji su sudjelovali na općinskoj razini smotre LiDraNo  našlo se i pet radova klasičara od kojih se nažalost nijedan nije plasirao na županijsku razinu. Kandidati su bili Roko Ciglenečki (2.razred) s radom “Istina o pjesmi i Mari” i Ema Fančović (4.razred) s radom “Katarza” pod mentorstvom Anđele Vukasović Korunde. Alen Ćehajić (3.razred) pod mentorstvom Alena Orlića sudjelovao je s radom “Finché c’è vita, c’è Speranza”. Sudjelovale su i Maja Kresonja Jembrih (3.razred) s pjesmom “Kaos u kozmos” pod mentorstvom Darija Budimira te Maja Skiba (1.razred) pod mentorstvom Zorana Čorkala s pjesmom “Niti života”.

Okupljene učenike i mentore neugodno su iznenadili komentari Povjerenstva koje je među prisutnim radovima izdvojilo 13 radova za sljedeću razinu iako su imali mogućnost na županijsku razinu poslati 15 radova. Posebno je prijeporna bila odluka da se rad učenika Plesne škole Ane Maletić koji smatraju sjajnim ne uputi na višu razinu smotre isključivo zbog upotrebe riječi koje ne pripadaju hrvatskom standardnom jeziku, a koje su u funkciji karakterizacije lika.

Izreći ili ne izreći mišljenje

Pet učenika pod mentorstvom Ivane Črnelč sudjelovalo je na općinskoj razini smotre s novinarskim radovima od kojih su se na županijsku razinu smotre plasirali radovi “Prikaz filma Bones and All Luce Gaudagnina” autorice Tatiane Lipovčan (3.razred) i intervju “Obilježavanje Dana gitare” autorice Leonarde Litve (1.razred). Ostali radovi koji su se natjecali su komentar Tare Duralije (4.razred) “Bilo kuda – Crkva svuda”, prikaz “Kaleidoskop Erica GarcijeMaka Ibrahimpašića (3.razred) te komentar “Borba za ljudska prava ili nepotrebno krvave pobune” autora Andreja Švace (3.razred). Zanimljivo je da se na smotri s jedne strane traži raznovrsnost novinarskih vrsta i kritičko promišljanje, a s druge se strane komentari kojima autori jasno izražavaju kritičke stavove prema problemima današnjega svijeta ne propuštaju na višu razinu smotre.

Osim navedenih samostalnih novinarskih radova na županijskoj će razini boje Klasične gimnazije braniti i Časopis MI kojega će predstavljati glavna urednica Tara Duralija.

Glumački uspjesi

Klasičari su najuspješniji bili u kategoriji scenskih nastupa što nikoga ne iznenađuje jer se dramski izričaj u školi njeguje od njena osnutka (davne 1607. godine). Skupni scenski nastup “Čudesni svijet Vidrićeve poezije” koji su pripremili Petra Plavšić, Maša Pećarina, Franka Mikolaci, Nika Adriana Marijanović, Franka Špoljar, Niko Trogrlić, Mak Ibrahimpašić, Andrej Švaco, Filip Felja i Matko Brzica (učenici 3.razreda) pod mentorstvom Darija Budimira prošao je na županijsku razinu smotre.

Suvremena dramska skupina pod vodstvom Darija Budimira

Osim što su se učenici natjecali u kategoriji skupnih scenskih nastupa, petero učenika Klasične gimnazije natjecalo se i u kategoriji samostalnih scenskih nastupa. Pod mentorstvom Darija Budimira nastupili su Franka Mikolaci (3.razred) s monologom iz drame T. Williamsa “Tramvaj zvan čežnja”, Petra Plavšić (3.razred) s monologom M. Frischa “Ljubav prema geometriji” te Niko Trogrlić (3.razred) s monologom Trepljova iz drame “Galeb” A. P. Čehova. Ivo Jurić (2.razred) pod mentorstvom Zorana Čorkala izveo je monolog kneza Miškina iz romana “Idiot” F. M. Dostojevskog, a Marija Samaržija (1.razred) pod mentorstvom Ivane Črnelč prikazala je monolog A. Bagić “Tri tramvajske stanice”. Na županijsku razinu plasirali su se Niko Trogrlić, Ivo Jurić i Petra Plavšić.

Franka Mikolaci tijekom izvedbe monologa iz drame Tramvaj zvan čežnja

FOTO: Pia Diklić, Ivana Črnelč